Topolánek, Nečas, Kalousek, Zeman a jeho fanklub, Paroubek... Poslanec účtuje s politiky

Praha - Poslanec za ČSSD Antonín Seďa se zastal strany před prezidentem Milošem Zemanem a expremiérem Jiřím Paroubkem, kteří v posledních dnech na sociální demokraty útočí.

Poslanec tvrdí, že v naší zemi se úspěch neodpouští nebo se závidí. "Vzpomínám si na boj o předsednické křeslo ČSSD mezi B. Sobotkou a M. Haškem. Tyto dva tábory se do sebe zaklesly a výsledkem bylo značné oslabení sociální demokracie. To samé učinil J. Paroubek, který neunesl vynucený odchod z ČSSD poté, co nesestavil vládu. Založil novou politickou stranu LEV 21, ale neuspěl," uvedl na webu strany s tím, že od té doby svými komentáři útočí na demokraticky zvolené vedení strany.

Prezident Zeman to ale prý pojímá daleko rafinovaněji. "V rámci neshod s vedením sociální demokracie založil nejprve svůj fanklub, který poté přetvořil na SPOZ. Ve snaze ovlivnit ČSSD podporoval kandidaturu M. Haška na předsedu strany, tak jako podporoval své věrné uvnitř sociální demokracie. A výsledkem byl opět pokles preferencí," vysvětlil.

Nejviditelnějším počinem byla podle něj Lánská schůzka po volbách v roce 2013, která měla znemožnit, aby se Sobotka, coby předseda ČSSD, stal předsedou vlády. "Poté, co se členská základna i široká veřejnost postavila za předsedu sociální demokracie, pokračuje M. Zeman s politickým okopáváním kotníků. A tohle chování graduje s blížícími se volbami do krajských zastupitelstev a třetiny senátu. A také s blížícím se termínem nadcházejícího volebního sjezdu ČSSD. Prostě se příznivci pana prezidenta i odpůrci B. Sobotky opět houfují. Zřejmě si pramálo uvědomují, že hrají v dresech soupeřů a dávají si góly do vlastní branky," podotkl.

Je to ale prý marné. "Jakoby bývalí předsedové i členové sociální demokracie přestali vnímat politický obsah a opět, jak je dobrým zvykem, vše řešili personálně. Přitom to byla ČSSD, bez jejíž pomoci by se M. Zeman nestal prezidentem. Je to ČSSD, včele se svým předsedou, na které stojí a padá největší díl zodpovědnosti za koaliční vládnutí. A že si tato vláda nepočíná vůbec špatně, hovoří nejen ekonomické úspěchy a růst HDP, ale i pokles nezaměstnanosti, prosazovaná sociální politika či postupný růst životní úrovně obyvatel. A to prosím nehodnotím já sám, ale nezávislí odborníci," tvrdí poslanec.

"Pan prezident i řada politiků, zneužívající problémů s migrační krizí, musí vědět, že při pohledu na současnou situaci v České republice, je strašení spíše virtuální realitou. Vláda si od samého počátku počíná odpovědně, a to zejména z pohledu zajištění bezpečnosti občanů. Demokratická část politického spektra je proto ve vztahu k řešení migrační krize jednotná. A to bez ohledu na to, zda se jedná o levicovou ČSSD, či pravicovou TOP 09. Prostě populisté nemající vládní zodpovědnost zkouší vše, na čem by se zviditelnili. Zejména proto, že jim ujíždí pomyslný politický vlak. A také ke škodě reálného řešení těch problémů, které tíží naše spoluobčany nejvíce a které jsou šířením strachu poněkud odstaveny mimo zájem veřejnosti," dodal.

Přiznává, že sice neví, co je snahou vnitřní opozice uvnitř ČSSD, pana prezidenta či bývalého předsedy sociální demokracie, ale obává se, že úspěch strany v nadcházejících volbách to nebude. "Kde jsou ty časy, kdy M. Zeman podporoval politiku, kterou sám, ještě nedávno prosazoval. Opravdu mne mrzí, že celá demokratická levice netáhne za jeden konec provazu, protože nechci, aby se opakovalo vládnutí pravicových asociálů. Chápu, že lidé zapomínají na to horší, ale opakovat vládnutí Topolánků, Nečasů, Kalousků a Drábků opravdu nechtějme. A to přesto, že ne vše se současné vládě podařilo tak, jak má ve svém programovém prohlášení," dodal.

"Spojenectví SPO a SPD skončí, pevně věřím, v propadlišti dějin. Tak jako Hnutí proti islámu či další nově vzniklé populisticky zaměřené formace. Lidé by si měli konečně položit otázku, kdo hájí jejich zájmy a zejména, kdo pro ně již něco udělal. A také si na tuto otázku v klidu odpovědět. Rozumím tomu, když se jednou při volbě spálím, ale svou chybu bych neměl opakovat. Politika není divadlo, i když tak někdy vypadá. Je to „setsakramentsky" odpovědná a vážná věc, která rozhoduje o osudech České republiky a jejích občanů. Kdo hraje pouze politické divadlo, se stává pouhým komediantem. Lidé to časem poznají, a to je pouze dobře," uzavřel.

Související

Andrej Babiš

ČSSD zuří: Ubohost. Babiš to nezvládá, Je jako malé dítě

Premiér Andrej Babiš (ANO) důrazně odmítá tvrzení, že by byl slabý premiér. To opakovaně tvrdila opozice především kvůli kauze kolem ministerstva kultury. „Už nejsem ochoten dál hrát s ČSSD divadlo, už nejsem ochoten ze sebe nechat dělat hlupáka a otloukánka a nejsem ochoten poslouchat ze všech stran, včetně od funkcionářů ČSSD, že jsem slabý premiér,“ tvrdí Babiš. Jenže za to schytal jen další posměch nejen ze strany sociální demokracie,.

Více souvisejících

Antonín Seďa

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 55 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 1 hodinou

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy