Koalice v Praze se rodí těžce: Trojkoalice odmítá personální podmínky partnerů

Praha - Koalice v české metropoli se rodí horko těžko. Pražská Trojkoalice (STAN, SZ a KDU-ČSL) chce pokračovat ve vyjednávání s ANO, ČSSD a ODS, odmítá ale personální podmínky koaličních partnerů. Rozhovory budou pokračovat příští týden.

Po jednání zastupitelského klubu o tom informoval předseda Petr Štěpánek (SZ). O jaké podmínky jde, neuvedl.  "Trojkoalice považuje za důležité zahájit koaliční rozhovory jednáním o programových otázkách. Důležité je především projednat rozdílnosti mezi programovým prohlášením minulé koalice a předloženými programovými východisky ODS," uvedl předseda.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládla Praze asi rok. Před třemi měsíci se po řadě neshod rozpadla. Od té doby se stranám nepodařilo vyjednat novou. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v úterý uvedla, že Trojkoalice je pro ANO a ČSSD nejlepším koaličním partnerem.

Možností, jak sestavit koalici, je v Praze několik. Jednání se ale podle všeho ocitla v patové situaci. TOP 09, druhá nejsilnější v zastupitelstvu, po pondělní schůzce uvedla, že pokud má jednat s ANO, pak samostatně, jako rovný s rovným, tedy zatím bez ČSSD.

Podle informací z magistrátu se jako jedna z nejpravděpodobnějších rýsuje koalice na původním půdorysu, tedy ANO, ČSSD a Trojkoalice. Do partnerství by přibyla ODS, což by v pětasedesátičlenném zastupitelstvu zajistilo radě většinu 36 hlasů. Zelení by ale neměli žádné křeslo v radě. Radní Jan Wolf (KDU-ČSL) už v úterý řekl, že ANO a ČSSD nechtějí ve vedení Prahy zelené.

Související

Více souvisejících

Praha Trojkoalice (SZ, KDU, STAN)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy