Soud v kauze IBM osvobodil exnáměstka Šišku i znalce Smejkala

Praha - Pražský městský soud dnes osvobodil bývalého prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku, který chtěl podle obžaloby nezákonně zajistit firmě IBM miliardovou zakázku na kontrolu sociálních dávek.

Zprošťující verdikt si vyslechl i znalec Vladimír Smejkal, jenž podle obžaloby vypracoval pro ministerstvo nepravdivý posudek. Soud konstatoval, že skutky obou mužů nebyly trestným činem. Státní zástupce se proti verdiktu na místě odvolal.

"Pro závěry státního zástupce nebyl v průběhu hlavního líčení proveden jediný přímý důkaz," zdůvodnil osvobození obou mužů předseda soudního senátu Stanislav Králík. "Nebylo prokázáno, že by IBM nebyla v inkriminované době jedinou společností, která mohla českému státu daný produkt poskytnout," poznamenal.

Kauza se týká toho, že ministerstvo práce a sociálních věcí si chtělo od IBM pronajmout bez výběrového řízení systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře a zabránit zneužívání dávek. Postupovalo na základě Smejkalova posudku, podle nějž nemohla požadovanou službu dodat žádná jiná firma. Tendr zrušil antimonopolní úřad poté, co si na krok ministerstva stěžovala softwarová společnost SAS Institute.

Žalobce Zdeněk Matula viní Šišku z pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Znalce pak z pokusu o křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek. Šiškovi hrozilo až 12 let vězení, Smejkalovi až desetiletý trest.

Soudce ocenil Matulu za pečlivost, s jakou se případu věnoval. Uznal, že určité indicie mohly skutečně okrajově nasvědčovat tomu, že řízení o zakázce provázely nestandardnosti. Ty se ovšem neprokázaly. "Náš senát se měl v minulosti možnost seznámit s procesy na jiných ministerstvech, kde zdaleka nebyly činěny standardní kroky. Toto není ten případ," zdůraznil Králík.

Související

soudy

Bývalý Drábkův náměstek Šiška podal dvě ústavní stížnosti

Bývalý první náměstek na ministerstvu práce Vladimír Šiška podal ústavní stížnosti ve dvou trestních kauzách. Kvůli kontroverzním IT zakázkám si vyslechl trest čtyři roky vězení. Justice jej uznala vinným také z vydírání firmy OKsystem, ale další trest neuložila.

Více souvisejících

Vladimír Šiška (Drábkův náměstek na MPSV) Ministerstvo práce a soc. věcí IBM

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy