Novým šéfem Technologické agentury má být Očko, návrh budí rozpaky

Praha - Novým šéfem Technologické agentury ČR (TA ČR), která každoročně rozděluje téměř tři miliardy korun na aplikovaný výzkum, bude Petr Očko. Dnes jej v tajné volbě vybrala vládní rada pro výzkum.

Návrh ale musí ještě schválit vláda, jednat by o něm mohla začátkem března. Na tiskové konferenci to dnes oznámil vicepremiér pro výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Očko ve volbě zvítězil i přesto, že měl méně nominací oproti současné předsedkyni Rut Bízkové, která také kandidovala.

Očko nyní pracuje na ministerstvu průmyslu, kde se věnuje podpoře inovací, připravuje národní inovační fond, který má podporovat začínající firmy. Do předsednictva byl dnes zvolen kromě něj i Pavel Komárek, který je už jeho členem. Očko se nicméně ucházel i o funkci předsedy.

"Pokud vláda návrh schválí, je to pro mě velká výzva. Podpora aplikovaného výzkumu, což je hlavní úkol TA ČR, je jedna z klíčových oblastí, která může napomoci rozvoji konkurenceschopnosti české ekonomiky," uvedl Očko. Mandát má čtyřletý.

O funkci se původně ucházelo pět kandidátů včetně Bízkové. Volba se uskutečnila ve dvou kolech, výsledky byly podle Bělobrádka velmi těsné, Očko zvítězil o jeden hlas. Podle informací ČTK měla Bízková 58 nominací od firem i akademických ústavů, přízeň měla i u současného předsednictva TA ČR. Očko měl oproti ní jen dvě nominace, podle svých slov od ministerstva průmyslu a Asociace malých a středních podniků ČR.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Petr Očko Technologická agentura

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy