Sobotkova vláda probere nákup radarů za 3,6 miliardy

Praha – Kabinet Bohuslava Sobotky bude v pondělí jednat o nákupu mobilních radiolokátorů MADR za 3,6 miliardy korun. Předmětem zakázky je pořízení osmi souprav mobilních 3D radiolokátorů MADR středního dosahu. 

Ministerstvo obrany navrhuje zakázku zadat formou dohody s vládou jiného státu. S nabídkou spolupráce chce oslovit Izrael, Velkou Británii, Švédsko a Francii.

Rezort obrany chce podle informací ČTK oslovit prostřednictvím francouzské vlády výrobce Thales Raytheon Systems, přes izraelský kabinet firmu IAI ELTA, ve Švédsku společnost SAAB a přes vládu Velké Británie výrobce BAE Systems.

Na nákup úřad vyčlenil 3,6 miliardy korun. Zároveň předpokládá, že ročně zaplatí za logistickou podporu pět procent pořizovací ceny, tedy asi 200 milionů korun bez DPH ročně. Zakázka by měla být realizována do konce listopadu 2021.

O nákupu se mluví již delší dobu. Původně zvažovalo ministerstvo spolupráci v rámci zemí visegrádské čtyřky. Nakonec se rozhodlo pro mezivládní spolupráci. „Námi navrhované pořízení v režimu vláda-vláda je transparentní cestou k tomu, jak nahradit zastaralé sovětské radary nejmodernější technikou," uvedl už dříve ministr obrany Martin Stropnický.

Původně chtěl stát pořídit deset radarových souprav, během příprav ale armáda upravila svůj požadavek na osm souprav. Pět z nich je plánováno pro zabezpečení trvalého přehledu o vzdušné situaci, tři soupravy pro ochranu objektů důležitých pro obranu státu, tedy třeba při ochraně jaderných elektráren, chemických továren nebo velkých měst, a také pro výcvik a jako záloha při výpadku jiných radarů.

Nákup nové techniky ministerstvo obrany vládě zdůvodňuje výraznou zastaralostí nyní používaných radarů, které mají až třikrát překročenu svou životnost a jsou poruchové. Jako důvod nákupu přes vládu jiného státu pak uvádí, že nehledá pouze smluvní vztah, ale kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci dlouhodobé partnerství s vládou jiné země.

Předmětem zakázky je pořízení osmi souprav mobilních 3D radiolokátorů MADR středního dosahu. Zajistit mají přehled o vzdušné situaci v malých výškách, tedy od 100 do 3000 metrů, a mají mít schopnost řízení pozemní protivzdušné obrany. Součástí zakázky by mělo být zabezpečení jejich logistické podpory po dobu technické životnosti, tedy 20 let od převzetí.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

ministerstvo obrany Radar Vláda ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy