Stovky milionů nacpeme neziskovkám. Socialistická EU, bonzování. Politička se zlobí kvůli novému plánu ministerstva práce

Praha – Svět s v úterý připomněl Mezinárodní den žen. České ministerstvo práce a sociálních věcí při té příležitosti mluví o vyrovnávání platů mezi muži a ženami, dokonce na to vyčlenilo 400 milionů korun. Nápad se ale nelíbí pražské zastupitelce a místopředsedkyni ODS Alexandře Udženije.

Ženy vydělávají v průměru zhruba o pětinu méně než muži. V letech po krizi se jejich výdělky navíc zvedají pomaleji než výdělky mužů. Právě na to by podle ministryně práce Michaely Marksové-Tominové měly ženy upozorňovat a bojovat za nápravu.

„REALITA: 400 milionů Kč do kapes neziskovek. ZÁSTĚRKA: Rovnoprávnost mužů a žen DŮSLEDEK: Malý chlapec ve Švédsku nesmí na MDŽ do bazénu s maminkou," kritizuje tento plán na sociálních sítích Udženija.

Podobné kroky podle ní nic nevyřeší. „Každý má svůj názor na roli muže a ženy v rodině a ve společnosti, nicméně tady se nám v plné nahotě ukazuje další výdobytek té části socialistické EU, která si myslí, že může napravovat jakoukoliv sociální nerovnost dotacemi. Ano, existuje platová nerovnost, ale řešit to dalším BONZOVÁNÍM, tentokrát mezi muži a ženami??" nechápe připravovaný plán místopředsedkyně ODS.

Citovala také slova Marksové, která uvedla, že kampaň zaměřená na danou problematiku odstartuje na jaře a že by ženy měly samy inspekci hlásit, pokud zjistí, že za stejnou práci berou menší platy než jejich mužští kolegové.

„Jde opravdu o spojování společnosti a vyrovnávání rozdílů nebo ve svém důsledku spíše o její rozdělování podobnými štvavými kampaněmi? Bonzování se opět stává něco jako hlavní KÓD či princip socialistů při 'nápravě' společnosti!" komentuje to pražská politička.

Poukazuje, kam až takové praktiky mohou vést. „Absurdní výsledek podobných kampaní a ambicí můžeme dnes vidět třeba ve švédském Malmö, kde v rámci oslav MDŽ dostali muži zákaz vstupu do městského bazénu, asi aby neobtěžovali ženy při jejich svátku. Bohužel tento zákaz platí včetně malých chlapců. Neuvěřitelné!" nestačí se divit politička.

„Jsem pro přirozenou rovnoprávnost mezi muži a ženami. Podobné experimenty za 400 mil. Kč skončí akorát vykopáním dalšího příkopu ve společnosti," má jasno Udženija.

Související

Alexandra Udženija

Udženija odstoupí z funkce starostky Prahy 2, nejpozději v červnu

Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) nejpozději v červnu odstoupí z funkce v čele městské části. Důvodem je, že se letos v únoru stala náměstkyní primátora hlavního města. Udženija to oznámila na dnešním jednání zastupitelů Prahy 2. Ti dnes rovněž rozhodli, že s účinností od 7. března až do své rezignace bude ve funkci starostky jako tzv. neuvolněná, tedy nebude jejím hlavním zaměstnáním. Starostkou se Udženija stala poprvé na konci roku 2021.
Hned ráno před začátkem pracovních povinností vzdala starostka Městské části Praha 2 Alexandra Udženija hold Janu Palachovi, od jehož smrti právě dnes uplynulo 53 let. Zapálila svíčku u Palachových rtů, které jsou ve vitríně u vchodu do její kanceláře na radnici. Návštěvy si mohou při pietě číst následující text. Rozhovor

Palachova pochodeň nikdy nezhasla. I díky němu žijeme přes třicet let v demokracii, říká starostka Udženija

Poprvé se zde nadechl, když přišel na svět, a přesně před 53 lety, i naposledy vydechl. Krátký životní osud Jana Palacha (20), který 19. ledna 1969 v 15:30 hodin zemřel v někdejším Borůvkově sanatoriu na následky upálení, jímž chtěl společnost vyburcovat z apatie po sovětské invazi v roce 1968, je úzce spjatý s Městskou částí Prahy 2. Její starostka Alexandra Udženija (ODS) považuje studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy za hrdinu, jehož odkaz přesahuje hranice země a v roce 1989 pomohl jeho čin vybojovat svobodu. „Palachova pochodeň nikdy nezhasla, její plamínek byl v srdci a mysli téměř každého z nás. A i když neprobudila náš národ z letargie v roce 1969, podařilo se to o dvacet let později. I díky němu žijeme už více než třicet let v demokracii,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Alexandra Udženija.

Více souvisejících

Aleksandra Udženija mdž Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy