Brusel pod útokem, musíme bojovat. Zeman a další čeští politici reagují na dění v Bruselu

Praha – Belgií i celým světem otřásla informace o tom, že v Bruselu došlo hned k několika výbuchům na letišti a v metru. Prozatím nejsou informace, že by mezi oběťmi nebo zraněnými byli Češi. Čeští politici už vyjadřují soustrast.

„Jsem hluboce otřesen teroristickými útoky v Belgii, které potvrzují neochabující aktivitu teroristických sil a varuji před tím, aby byla hrozba teroristických útoků v dalších zemích, včetně České republiky, podceňována," uvedl ve zprávě, kterou obdržel server EuroZprávy.cz prezident Miloš Zeman.

„Zprávy o utocích v Bruselu mě hluboce zasáhly. Strašný čin, který musí být vyšetřen. Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast rodinám pozůstalých," uvedl po útocích šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek.

„Jsem otřesen teroristickým útokem na bruselském letišti Zavetem. Zlu není možné ustupovat. Vyjadřuji soustrast a solidaritu s Belgií," napsalna Twitteru ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Jsem v šoku, je to tragédie. Teroristi útočí v srdci EU, které se k přistěhovalcům chová nejpřátelštěji. Pozůstalým upřímnou soustrast," napsal ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš.

„Soucítím s rodinami a pozůstalými po obětech barbarských útoků na letišti a v metru v Bruselu. Viníci musí být potrestáni," má jasno ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier.

„Bombovými útoky v Bruselu jsem hluboce otřesená. Je neskutečné, co se v současném světě děje. Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým a blízkým obětí," komentovala dění ministryně školství Kateřina Valachová.

„Upřímnou soustrast všem pozůstalým obětí, v modlitbě myslím na všechny oběti a jejich blízké," uvedl šéf rezortu zemědělství Marian Jurečka.

„Nemám slov, kterými bych vyjádřila své pocity. Hluboce soucítím se všemi oběťmi dnešních explozí v Bruselu a modlím se, aby toto šílenství nepokračovalo. Dnes ráno jsem měla odletět z Vídně do Bruselu..." uvedla na sociálních sítích česká europoslankyně za ANO Martina Dlabajová.

„Evropský parlament uzavřen, všem se doporučuje, aby zůstali v budově. Slyšíme sanitky u metra v Maalbeeku," popisuje dení v Bruselu europoslanec ČSDD Pavel Poc.

„Modlím se za všechny oběti a jejich rodiny. A přísahám, že udělám vše proto, aby byla Evropa schopna se bránit. Together we stand," uvedl lidovecký europoslanec Pavel Svoboda.

„Zdravím z Bruselu. Dležitá zbraň proti teroru: nenechat se zastrašit. To teroristi chtějí," vzkázal do Česka europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina.

V Bruselu je i jeho kolega Jiří Pospíšil. „Zažíváme tu dnes velmi krutou válku s terorem v přímém přenosu. Útoky na letišti, v metru u EP. Upřímnou soustrast obětem. Přesouvám se Bruselem. Ulice jsou tiché ,prázdné, jen z dálky jsou slyšet policejní sirény. Opět strašné útoky. Upřímnou soustrast pozůstalým," píše v Belgie.

„Ještě že jsem dnes neletěl do Bruselu. Je mi líto všech obětí a je mi líto, kam až to na Západě došlo. Doufám, že všichni mí kolegové jsou v pořádku" napsa na svém profilu europoslanec svobodných Petr Mach.

V pořádku je i europoslankyně KSČM Kateřina Konečná. „Diky všem za starost. Přiletěla jsem uz včera, ale ve stejnou dobu přistávají linky z Prahy. Doufám, že jsou vsichni v pořádku," vzkázala prostřednictvím Facebooku.

„Jen FYI: jsem v Praze, ne v Bruselu. Nutno říct: od listopadu, od té Paříže, jsem cítil, že se tam něco stane. Viselo to ve vzduchu. Tak je to tady," posteskl si europoslanec ODS Jan Zahradil.

„Myslím na lidi zasažené terorem v Bruselu. Nenechme se ale zastrašit. To radikálové chtějí. Jediným řešením je pokračování v boji proti lidem, kteří nenávidí náš svět," myslí si předseda ODS Petr Fiala.

O boji mluví také jeho spolustranice a místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. „Londýn, Madrid, Paříž, ‪#‎Brusel‬, jaké další EU město bude následovat? Modlím se za všechny oběti a jejich rodiny. Evropa musí začít bojovat!!!" burcuje.

K vyjádření soustrasti se přidali i Svobodní. „Svobodní vyjadřují lítost nad zmařenými životy nevinných lidí zavražděných teroristy v Bruselu a vyjadřují hlubokou soustrast rodinám obětí," uvedla strana.

„Tragické zprávy z Bruselu. Vyjádřeme soustrast obětem a jejich blízkým, pracujme na dopadení pachatelů, udělení spravedlivého trestu viníkům a rozbití teroristických sítí. A nerezignujme na skutečné evropské hodnoty svobody, spravedlnosti, solidarity a snahy o mír. Jen tak můžeme vše společně zvládnout. Věřím, že to dokážeme," uvedl místopředseda zelených Petr Kutílek.

Ostřeji pak události komentoval Stanislav Huml. „Brusel pod útokem, výbuch na letišti, výbuch v metru. Upřímnou soustrast všem pozůstalým. Tak se dívám do historie a vzpomínám, jak v USA řešili německou otázku v době II. války. Všichni Japonci byli bez pardonu deportováni do táborů," uvedl na Facebooku poslanec ČSSD.

Události v Bruselu jsou přímým důsledkem ignorování bezpečnostních hrozeb ze strany prakticky všech vlád EU, včetně té naší. Vidíme, jak neúčinná jsou všechna ta slavná 'bezpečnostní opatření' - ani včerejší zatčení hlavy pařížských útoků Abdeslama islámský teror nezastavilo. Vyslovujeme upřímnou soustrast rodinám a blízkých všech dnešních obětí," uvedli ve společném prohášení předseda Úsvitu Miroslav Lidinský a šéf Bloku proti islámu Martin Konvička.

„Výbuchy byly podle místních médiích v odletové hale. Na místo stále míří policisté a záchranáři. Musím říci, že i mezi kolegy zavládl docela strach. Zatím je předběžné cokoliv komentovat. Informace i v místních médiích jsou hodně rozporuplné," uvedl lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Rád bych vyjádřil upřímnou soustrast všem rodinám pozůstalých. Je mi líto obětí po teroristických útocích v bruselském metru a na letišti Zaventem, které moc dobře znám," reaguje 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. 

Soustrast vyjádřila také jeho strana. „TOP 09 vyjadřuje hlubokou soustrast rodinám obětí dnešních útoků v Bruselu. Atentáty jsou dalšími z řady útoků na naši civilizaci, na euroatlantické hodnoty, tedy i na nás. V odporu proti terorismu proto nesmíme polevit, a tento odporný čin musí být potrestán. Strach je přirozená lidská emoce. Je tedy logické mít z dalších útoků obavy. Strachem se ale nesmíme nechat ovlivnit, protože v tom okamžiku teroristé vyhráli," uvedla strana.

„Dovolte, abych vyjádřil hlubokou soustrast rodinám obětí posledního odporného teroristického činu v Bruselu. Věřím, že nejen policie v Belgii, ale i ostatní policejní složky v Evropě budou spolupracovat tak, aby se tyto hrůzné činy nemohly množit či jen opakovat. Dále jsem přesvědčen, že po těchto útocích už pochopí odpovědné orgány EU i jednotlivých členských států, že nejde o nic jiného než další vyvolání chaosu a atmosféry strachu na našem kontinentu a že je nutné razantní opatření jak v místech válečných konfliktů, zejména na Středním východě a severní Africe, tak stabilizace tamní situace za pomoci RB OSN a změna azylové politiky, nikoli kapitulační jednání EU vůči Turecku," uvedl šéf KSČM Vojtěch Filip.

„Jsem naprosto šokován, dalším brutálním teroristickým útokem na Evropu! Vyzývám vládu a premiéra Sobotku, aby byla co nejrychleji zajištěna komplexní ochrana hranic, po které voláme v parlamentu již rok a maximálně posílen policejní dozor na letištích, nádražích, metru a obchodních centrech. Není čas na cokoli čekat! Musíme chránit naše občany před bezpečnostními riziky, které se den ode dne zvyšuji! Nadále odmítáme přijímaní ilegálních imigrantů, protože naše země nesousedí s žádnou zemí postiženou válkou a o azyl se má žádat v první bezpečné zemi mimo region konfliktu! Byl jsem zvolen občany ČR a nehodlám jakkoli sklánět hlavu před eurohujerskou vládou či bruselskými úředníky vedené Merkelovou! Je naši povinnosti udělat vše pro bezpečí, klid a ochranu ČR!" reagoval 1. místopředseda hnutíÚsvit – národní koalice Marek Černoch.

„Jak se bohužel dalo očekávat, teroristé v Evropě, tentokrát v Bruselu, opět zaútočili, opět jsme svědky civilních obětí teroristické války. Všech obětí je mi opravdu líto. Opět budeme svědky bezprecedentních opatření, totálního nasazení policie a slibů „šokovaných" politiků. Současná situace ovšem zase takovým šokem není. Evropa si na válku s teroristy sama zadělává. Jednak dlouhodobým přijímáním masy uprchlíků, mezi kterými jsou beze sporu i fundamentalisté. Podle německé tajné služby by jich mezi uprchlíky mohlo být 10 až 15 procent. Chyba je také v tom, že přistěhovalci se nechávají svému osudu, netlačí se na jejich integraci do většinové společnosti. Naopak. Přistěhovalci vytvářejí vlastní ghetta, kde evropské právo neplatí, vytvářejí vlastní území uprostřed evropských měst. Kdo se nechce přizpůsobit musí být vykázán z EU. Dalším impulsem pro islámské fundamentalisty je evropská kritika izraelského přístupu k zajištění vlastní bezpečnosti, téměř odmítání izraelského práva na adekvátní obranu proti útokům na civilisty. právě naopak izraelský přístup by nám měl být příkladem. Kdy už se UE probudí?" ptá se senátor za ODS Přemysl Sobotka.

„Týká se to nás, týká se to těch, kteří pracují a žijí v Bruselu, ale týká se to nás všech v celé Evropě. Jsem hluboce otřesena tím, co se dnes stalo v Bruselu. Je to další teroristický útok. Ukazuje se, že ta opatření proti terorismu nejsou dostatečná. Musíme daleko lépe spolupracovat. Musí daleko lépe pracovat policejní služby. Ukazuje se, že ta chuť a vůle dál zabíjet, mstít se, je mezi těmi teroristy velmi silná. A týká se to všech. Týká se to nás, týká se to těch, kteří pracují a žijí v Bruselu, ale týká se to nás všech v celé Evropě. My to nesmíme vzdát a musíme usilovat o to, aby Evropa byla bezpečnější. Musí policejní služby pracovat daleko silněji. Mě se ta situace velmi dotýká, protože v těch místech nejenom že pracuji jako europoslankyně v Evropském parlamentu, ale jsou tam také mí asistenti, kteří denně chodí v těch místech, kde právě dnes došlo k tomu výbuchu v metru. Myslím na oběti, na pozůstalé těch obětí a je to velký závazek pro nás pro všechny, abychom to nevzdali a proti teroristům a proti těm, kteří jsou nenávistní, abychom dále bojovali," uvedla europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Sdílím s pozůstalými obětí teroristických útoků v Bruselu velký smutek a lítost nad ztrátou blízkých. Cítím hlubokou a upřímnou solidaritu s belgickými občany. Událost je o to smutnější, že oběťmi sebevražedných atentátníků jsou civilní a náhodní občané, kteří cestovali metrem nebo byli v tu dobu na letišti. Jakékoliv projevy terorismu jsou odsouzeníhodné, obzvláště pokud mají na svědomí lidské životy. Bezpečnost je jedna z nejdůležitějších hodnot, které musí Evropská unie ctít a bránit za každou cenu. Jedná se o útok na evropské hodnoty, na symboly Evropské unie. Tyto útoky vzedmou pravděpodobně další vlnu xenofobie, rasismu a náboženské nesnášenlivosti. Jde o snahu do současné Evropy vnést další vlnu chaosu. Neměli bychom tomu podléhat a jednat v rozporu s evropskými ideály. Ať již za útoky stojí kdokoliv, věřím, že se podaří původce vypátrat a podniknout vše pro to, aby se podobné tragické události pokud možno neopakovaly," říká šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Související

Salah Abdeslam

Belgie odsoudila teroristy z Bruselu. Abdeslam vyvázl bez dalšího trestu

V Belgii skončil největší kriminální proces v historii země. Soud v pátek rozdal tresty pro pachatele teroristických útoků v Bruselu v roce 2016, padlo i doživotí. Mezi obviněnými, kteří byli v červenci uznáni vinnými, byl i útočník z Paříže Salah Abdeslam, který vyvázl bez dalšího trestu. 

Více souvisejících

Teroristické útoky v Belgii Martina Dlabajová Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy