Belgičanům muselo hrábnout, když propustili teroristu, rozjel se bývalý ministr vnitra. A toto dodal Pospíšil

Praha – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyvolal poprask, když uvedl, že Turecko loni v červnu zadrželo jednoho z bruselských atentátníků a posléze ho vyhostilo. Belgické úřady ho však podle něj pustily. Šlo o jednoho z mužů zodpověděných za útoky v Bruselu. Podle někdejšího premiéra vnitra Martina Peciny jim „muselo hrábnout“.

Erdogan později po prohlášení uvedl, že šlo o Brahima El Bakraouiho, jednoho z teroristů z Bruselu. Belgii prý Ankara varovala, že jde o „zahraničního teroristického bojovníka". Navzdory tomu jej ale prý belgické úřady loni v červenci propustily na svobodu. Podle úřadu tureckého prezidenta zdůvodnil Brusel propuštění tím, že u Bakraouiho neodhalil „žádnou spojitost s terorismem".

To je ale podle některých českých politiků nepochopitelné. „No tak toto je zajímavé. Belgičanům už muselo úplně hrábnout jestli takové varovaní ignorovali. Asi z důvodů ochrany občanských práv příslušných teroristů... Jestli je to co řekl Erdogan pravda, pak je to s námi horší než jsem si myslel," komentoval informaci na sociálních sítích někdejší ministr vnitra Martin Pecina.

Z tohoto případu je třeba vzít si podle Jiřího Pospíšila poučení a upravit legislativu. „Tady se jasně ukazuje, že všechny občany Evropy, kteří se snaží dostat nebo dokonce dostanou do řad Islámského státu a pak se vrátí zpět do Evropy, je potřeba okamžitě pozavírat. A pokud to současné zákony neumožňují, tak je třeba zákony změnit. Kdyby tomu tak bylo už nyní, tak se mohlo útokům v Bruselu zabránit," domnívá se někdejší ministr spravedlnosti a europoslanec za TOP 09.

Související

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan Jiří Pospíšil Martin Pecina

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy