Koalici by mělo řešit mimořádné zastupitelstvo, navrhli Zelení v Praze

Praha – Předseda pražských zelených Ondrej Mirovský se domnívá, že debata o koalici by se neměla spojovat se řádným programem zastupitelstva. I proto by se prý situace měla řešit spíše na mimořádném jednání.

Situaci kolem rozpadlé pražské koalice a případnou dovolbu nekompletní rady by zastupitelé měli řešit na mimořádném jednání. „Není dobré spojovat diskusi o koalici s řádným programem zastupitelstva," řekl Mirovský. Řádná schůze zastupitelstva se koná ve čtvrtek.

Původní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) se pokouší o obnovu. Spor se vede především o nominaci předsedy SZ Matěje Stropnického. Zelení chtějí, aby byl znovu náměstkem primátorky.

Jenže v radě ho odmítají ANO a ČSSD, v úterý se připojily STAN a KDU-ČSL. Zásadní rozhodnutí týkající se koalice by se podle některých politiků mohlo odehrát na čtvrtečním zasedání zastupitelstva. Po úterní koaliční schůzce to řekl třeba místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

SZ proto řeší, koho do rady nominovat, debatu by proto rádi odsunuli. „Myslím si, že bychom tím získali víc času koaliční smlouvu lépe připravit," řekl Mirovský. Jde podle něj především o „ochranné mechanismy" týkající se případného odvolávání členů rady.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Praha koalice

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy