Podnikání ministrů se má omezit. Komunismus pro členy vlády, láteřil Komárek

Praha – Ústavně-právní výbor podpořil návrhy poslanců Jana Chvojky (ČSSD) a Martina Plíška (TOP 09), které se týkají dalšího omezení podnikání členů vlády, respektive omezení možnosti firem členů vlády ucházet se o veřejné zakázky.

Chvojkovu úpravu o zpřísnění střetu zájmů, ve výboru nepodpořili zejména jeho členové za hnutí ANO, podle nichž míří na jejich předsedu a ministra financí Andreje Babiše. Sociální demokrat chce, aby člen vlády nesměl být ovládající osobou ve firmách, musel by skončit do dvou měsíců po nástupu do funkce v kabinetu.

Ovládajícími osobami jsou především vlastníci, kteří mají alespoň 40 procent hlasovacích práv. V případě porušení zákona by takový člen vlády navíc ztratil ve firmě podle Chvojkova návrhu hlasovací práva, neměl by podíl na zisku a společnost by nemohla dostat žádnou státní pomoc, například dotace.

Změna zákona by také podobnými sankcemi zamezila členům vlády vlastnit média, konkrétně televizní a rozhlasové stanice a periodický tisk. Televizní nebo rozhlasové společnosti by třeba mohly přijít o vysílací licenci.

„Pokud by to bylo v manželství, přirovnal bych to k tomu, že si koaliční partner našel milenku," Komentoval návrh poslanec ANO Radek Vondráček, který soudí, že jde o účelový návrh naměřený proti koaličnímu partnerovi. Podle Martina Komárka (ANO) by Chvojkova úprava zavedla komunismus pro členy vlády. Poslanci ANO mají i pochyby o ústavnosti návrhu.

Proti tomu se ale Chvojka ohradil, nikdy by prý nepodal návrh, o němž by si myslel, že je protiústavní. Odmítá také, že jde o "lex Babiš", když má platit až pro nové členy vlády a tudíž se na šéfa ANO teď nevztahuje. Chvojku v debatě podpořili Plíšek, který upozornil na nynější nepoměr, když člen vlády nesmí být živnostník, a poslanec za TOP 09 Jan Farský (STAN).

Poslanec za ANO Bronislav Schwarz soudí, že Chvojkův návrh nic nezmění, když se firmy budou převádět na manželky nebo bílé koně. Na snadné obcházení upozornil i ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Výbor také podpořil i návrh Martina Plíška (TOP 09) o omezení možnosti firem členů vlády ucházet se o veřejné zakázky. Ten navrhuje, aby se firmy, v nichž by měli členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, nesměly hlásit o veřejné zakázky.

Související

Ilustračni fotografie

Rada pro romské záležitosti nesouhlasí s omezením dávek na bydlení

Praha - S omezením dávek na bydlení lidem, kteří žijí v takzvaných oblastech se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů nesouhlasí Rada vlády pro záležitosti romské menšiny. Vyzvala ministerstvo práce, aby se zasadilo o vypuštění tohoto pravidla a vyškrtnutí paragrafu ze zákona o hmotné nouzi.

Více souvisejících

Jiří Chvojka Andrej Babiš Martin Komárek

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 30 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy