Ministerstva splnila většinu protikorupčních opatření

Praha - Ministerstva loni splnila zhruba čtyři pětiny ze 37 plánovaných opatření v rámci boje s korupcí. Vyplývá to ze zprávy ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Mezi nesplněná opatření patří chybějící pravidla pro výběr a odměňování manažerů a kontrolorů státních firem nebo metodika centrálních nákupů, které má připravit ministerstvo financí. Ministerstvo vnitra zase nedodalo analýzu manipulace s výsledky sportovních zápasů a s tím související korupcí.

Mezi dokončená opatření zpráva řadí předložení zákona o prokazování původu majetku, s nímž se Sněmovna zatím nevypořádala, nebo zákona o veřejných zakázkách, který po senátních úpravách čeká na schválení dolní komorou.

Zpráva zmiňuje také už přijatou novelu zlepšující přístup veřejnosti k opakovaně poskytovaným informacím, novelu o střetu zájmů, která by mohla mimo jiné omezit podnikatelské aktivity politiků, a rovněž nový zákon o státním zastupitelství, jehož návrh tento týden schválila vláda.

Za splněné označuje zpráva rovněž zveřejňování poradců a poradních orgánů na ministerských webech nebo přijetí resortních protikorupčních programů.

Související

Více souvisejících

Jiří Dienstbier ml. ministerstva

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Orbán vzkazuje Stoltenbergovi: NATO nás má chránit, ne vtahovat do světového konfliktu

Severoatlantická aliance je obranná aliance, která vznikla s cílem zajistit ochranu členských států a ne zasahovat do ozbrojeného konfliktu mimo území NATO, čímž vzniká nebezpečí světové války. V rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Rádio to řekl předseda maďarské vlády Viktor Orbán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy