Politická krize v Brně trvá: Žít Brno nepůjde do koalice bez ANO

Brno – Petr Vokřál (ANO) by měl zůstat brněnským primátorem. Myslí si to jeho náměstek Matěj Hollan (Žít Brno). Bez ANO prý Žít Brno do žádné koalice nepůjde. A už vůbec ne do takové, ve které by nějak figuroval někdejší primátor Roman Onderka (ČSSD).

V Brně se v neděli rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Lidovci se dohodli na spolupráci a hledání nových partnerů s opoziční ČSSD. Dohromady mají 18 mandátů z 55, na většinu potřebují 28. KDU-ČSL a ČSSD chtějí jednat se všemi stranami kromě KSČM. Hnutí Žít Brno chce stále prosazovat sociální bydlení a kulturní projekty.

Náměstek primátora Hollan pro ČTK uvedl, že zatím neví, co dohoda lidovců se sociální demokracií znamená. „Je těžké vyjadřovat se, co bude, protože nevíme, co lidovci chtějí dělat. Budou na úterním zastupitelstvu sedět v radě, odstoupí z ní nebo nás odvolají? Určitě to nebude odvolání hlasy ANO, Žít Brno nebo Strany zelených. Museli by to udělat lidovci například s opozičními komunisty," uvedl Hollan.

„Co se týče aktuálního bloku KDU+ČSSD, nevíme, co má znamenat, zda nás zítra spolu s KSČM odvolají (moc se na to těším!), či zda odstoupí z rady. To musí říct lidovci sami, pokud to tedy mají nějak promyšlené," uvedl Hollan na Facebooku.

Jedna věc je prý prohlášení a druhá věc skutečnost. „Jedna věc je prohlásit, že koalice neplatí, ale pokud bude i po zítřejším (úterním) zastupitelstvu pokračovat rada, koalice stále platí," řekl Hollan.

Na jednání o nové koalici je ochotný přistoupit za dodržení tří podmínek. kulturního centra. „Víme však několik zásadních věcí. Nedopustíme, aby byl primátorem někdo jiný než Vokřál. Nebudeme dělat koalici, pod níž bude podepsán Roman Onderka. Nebudeme ustupovat ze zásadních věcí, jako je bydlení pro rodiny bez domova, otevřenost vůči lidem všech vyznání atd." vyjmenovává.

To, co nyní probíhá, je podle něj normální politický vývoj a proto není třeba panikařit. „Jak to dopadne, bude pro nás všechny poučením - buď zjistíme, že má smysl se otevřeně bavit o tom, že všechno není růžové, nebo naopak, že k politice ony růžové brýle patří a co koaliční partner dělá, dobře dělá, i když nedělá nic," dodal.

Koalice měla problémy už před půl rokem, situaci ale ustála. Minulý týden se však objevily zprávy o jednání ANO s Žít Brno o nové možné koalici s ČSSD. ANO to zdůvodnilo tím, že nemůže v současné koalici prosadit některé své body. Lidovci to považovali za popření koaliční smlouvy, a proto také začali jednat o koalici. S ČSSD se dohodli na vytvoření nové, přičemž chtějí oslovit hnutí ANO a další potenciální partnery kromě KSČM.

Související

policie

"Potrefená husa nejvíce kejhá." V Brně je dusno. Politici se do sebe pustili kvůli policejní razii

V případě radnice městské části Brno-střed jde o systémové selhání kontrolního výboru zastupitelstva, míní bývalý radní Svatopluk Bartík (za Žít Brno). Podle tehdejšího předsedy výboru Bohumila Straky ovšem "potrefená husa nejvíce kejhá". Na úřadu od čtvrtka zasahuje policie, z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů bylo obviněno devět lidí.
Magistrát města Brna

Krach hnutí Žít Brno: Oproti roku 2014 ztratilo 439 tisíc hlasů

Hnutí Žít Brno v uplynulých letech patřilo k nejvýraznějším politickým skupinám v Brně. Pozornost na sebe upoutal nejen dosavadní náměstek brněnského primátora Matěj Hollan, který se nechal v ukrajinském podniku bičovat důtkami, ale třeba také projekty zaměřující se na sociální bydlení, které získaly řadu zahraničních cen. Přesto se hnutí nepodařilo obhájit mandáty a z magistrátu úplně vypadlo.

Více souvisejících

Žít Brno Matěj Hollan - Brno

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy