Na neplatiče se složíme my všichni z vlastní kapsy. Vysíláme naprosto špatný signál, varuje poslankyně

Praha – Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová opět navrhuje, aby stát mohl poskytovat za neplatiče alimentů jako zálohové výživné. To by mohlo dosáhnout až částky 2500 korun měsíčně. Podle TOP 09 to ale vysílá společnosti velmi špatný signál.

Marksová navrhuje, aby tuto pomoc dostaly rodiny s příjmem pod 2,7násobek životního minima. Po dlužnících by vyplacenou dávku pak vymáhal úřad práce. Svůj návrh předložila už loni, tenkrát ale neuspěla.

Psali jsme:
Marksová navrhuje zálohové alimenty za neplatiče, zkritizovala resort spravedlnosti
 

Podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Adamové tak ale v podstatě vznikne nová sociální dávka. „Navrhuje, aby rodiči, kterému ex partner dluží na alimentech, byla za určitých podmínek přiznána nová sociální dávka - zálohované výživné. Dlužníka by pak po soudech 'netahal' rodič, který má pohledávky, ale sám stát, přesněji úřad práce," vysvětluje politička.

„Z pohledu jednotlivce, který se nemůže domoci často vysokých částek, se i 2500 korun měsíčně, které by mohl získat na nové sociální dávce od státu, jeví jako dobré řešení.  Z pohledu společnosti přináší ale návrh problémy, nemluvě o dalších 700 milionech, které by musely jít ze státní pokladny. Respektive z daní těch zodpovědných, kteří by se vlastně na závazky neplatiče skládali," varuje Adamová.

Finanční náročnost návrhu ale podle ní není to nejdůležitější. „.Návrh považuji za škodlivý hlavně proto, jaký  signál by vyslal do společnosti. Lidem by ministryně Marksová vlastně vzkázala: osobní zodpovědnost může jít stranou, stát za vás vaše závazky uhradí. Ten, komu dnes svědomí nedá spát při představě, že by jeho dítě trpělo nouzí kvůli nezaplaceným alimentům, získá klidnější spánek díky pocitu, že se vlastně až tak nic zásadního nestane, protože to expartnerovi někdo 'zacáluje'. Z řady dnes třeba problematičtějších, ale stále ještě platičů, se mohou v budoucnu stávat neplatiči," varuje před možnými následky poslankyně TOP 09.

Situaci, kdy zůstane s dítětem jen jeden z rodičů, prý vůbec nechce zlehčovat. „Uvědomuji si, že to přináší mnoho obrovských problémů. A když se k tomu navíc přidá neplacení výživného ze strany ex partnera, tak je to situace nezáviděníhodná a svízelná," přiznává.

Přesto by ale volila jinou variantu, než kterou navrhuje ministryně práce a sociálních věcí. „Musíme se proto zaměřit na rychlejší a efektivnější fungování soudních sporů, ve kterých jde o alimenty. Pokud dnes platí, že dlužník může být soudně stíhán až po třech měsících neplacení alimentů, měli bychom uvažovat o zkrácení této doby. Rodič, který je na všechno sám, potřebuje v tu chvíli pomoc co nejrychleji. Speciální dávka je krátkozraké řešení, daleko účinnější by byly zákony, které by umožnily rychlejší a lepší vymáhání práva," myslí si Adamová.

Související

Více souvisejících

Markéta Pekarová Adamová Michaela Marksová-Tominová výživné

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 10 minutami

před 10 minutami

před 11 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy