Zeman požádá senátory o schválení zákona o NKÚ

Praha – Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslav Kala dnes uvedl, že Miloš Zeman požádá senátory o to, aby podpořili změnu zákona, která rozšíří působnost jeho úřadu.

Zeman slíbil Kalovi pomoc při schvalování zákona o rozšíření působnosti NKÚ a patřičné novely ústavy. Má v plánu oslovit senátory se žádostí o podporu zákonu.

Prioritou dnešního setkání bylo podle Kaly předání výroční zprávy NKÚ za loňský rok. Zeman chtěl od šéfa NKÚ slyšet, co se zlepšuje a kde přetrvávají problémy. „Hodně tvrdě kritizuje IT systémy a nákupy těchto technologií," poznamenal Kala.

Kala ho požádal, aby se podíval na projednávání novely ústavy a zákona na rozšíření působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu. Prověrky úřadu by se podle novely mohly nově týkat například hospodaření obcí, krajů, jejich příspěvkových organizací, státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl.

„Zeman nás v minulosti mnohokrát podpořil a chce, abychom tuto působnost získali," řekl Kala. Prezident slíbil, že mu pomůže, protože zákon považuje za významný.

Zákonem se dnes v Poslanecké sněmovně bude zabývat kontrolní výbor, který by měl přijmout některé pozměňovací návrhy. Následně normu poslanci budou schvalovat ve třetím čtení. Kala nepředpokládá, že by jej měli zamítnout, potíže ale očekává v Senátu.

Mezi připomínkami kritiků zákona je, že NKÚ bude kontrolovat samosprávná rozhodnutí. To Kala odmítá. Účelem podle něj není kritizovat samotná rozhodnutí, ale určit, zda byly peníze utraceny podle pravidel.

Zeman také NKÚ požádal, aby prošetřil daňový zákon a velký počet výjimek, které obsahuje. „Chtěl by, aby se v tom udělal nějaký systém," dodal Kala.

Řeč přišla také na koncepci kontroly. Prezident podle Kaly chce, aby výsledky kontroly byly brány jako relevantní a bylo s nimi dále pracováno. Kvůli tomu se Zeman obrátí na vládu.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman Miloslav Kala nkú

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy