ČSSD hrozí další platby: Kolik by stála exekuce na Altnerovy miliony?

Praha - Pokud by bývalý advokát Zdeněk Altner nechal nařídit exekuci, ČSSD by na nákladech tohoto řízení zaplatila nejméně čtyři miliony korun. Odhaduje to Exekutorská komora.

Sociální demokraté mají svému bývalému právníkovi zaplatit téměř 338 milionů za služby v případu Lidového domu, zatím tak odmítají učinit.

Podle informací Lidových novin již Altner žádost na nařízení exekuce podal u Obvodního soudu pro Prahu 1. "Krok pana Altnera nelze mimo úřední hodiny soudu ověřit," reagoval dnes mediální zástupce advokátní kanceláře zastupující sociální demokraty Jiří Chvojka. Strana by ale podle něj nebyla takovým postupem překvapena. "Bylo to jedno z rizik, s nímž právníci ČSSD při zvolené právní strategii počítali," doplnil.

Exekutorská komora na dotaz ČTK uvedla, že předvídat náklady je složité, protože závisejí na konkrétním řízení. "Vyjdeme-li z veřejných vyjádření aktérů této kauzy, tak se lze domnívat, že by došlo ke splnění vymáhané povinnosti v třicetidenní lhůtě od doručení výzvy exekutora. V takovém případě by náklady exekuce činily cca 3,330.000 Kč a k tomu odpovídající DPH ve výši cca 700.000 Kč," uvedla komora.

K tomu je třeba připočítat náklady pro Altnerova advokáta Václava Veselého, které se vyčíslují úkonově. "V případě, že by nebylo možné získat pro odpor povinného peněžní prostředky v předpokládané lhůtě, tedy exekutor by musel přistoupit ke zvolení některého z přímých způsobů vedení exekuce, mohly by náklady exekuce být dvojnásobné," upřesnila.

Veselý už v pátek řekl, že nařízení exekuce nemůže vyloučit. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v pondělí odhadoval, že ČSSD možná počká na nařízení exekuce, částku pak složí exekutorovi a zároveň požádá o přerušení nebo odložení řízení s odůvodněním, že se dovolala k Nejvyššímu soudu. Možného přerušení se obává i advokát Veselý.

Exekuci lze podle komory na návrh odložit, pokud lze očekávat, že bude zastavena. Skutečnost, že bylo podáno dovolání, není sama o sobě důvodem k odkladu exekuce. Pokud by však Nejvyšší soud odložil vykonatelnost původního rozsudku městského soudu, došlo by také k odkladu exekuce.

"Stejně tak exekutor vždy odloží provedení exekuce, podá-li povinný návrh na zastavení exekuce a současně složí jistotu ve výši vymáhané pohledávky, nákladů oprávněného a exekuce," uvedla komora.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Zdeněk Altner Exekuce

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

včera

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

včera

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

včera

včera

včera

včera

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy