U pražské kriminálky byly odposlechy, údajně kvůli Nagyové

Praha - V kancelářích pražské hospodářské kriminální policie byla nalezena odposlouchávací zařízení včetně skryté kamery. Upozornilo na to dnešní Právo. Podle České televize policie podezřívá jednoho z kriminalistů, že na pokyn lidí z okolí Jany Nagyové ovlivňoval vyšetřování bývalého šéfa rozvědky Karla Randáka kvůli zveřejnění odměn, které Nagyová pobírala jako někdejší ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase.

Obžaloba Randáka vinila z neoprávněného nakládání s osobními údaji, které údajně výrazně zhoršilo pověst Nagyové, nyní Nečasové. Soudy ale pravomocně rozhodly o tom, že vynesení informací o nadstandardně vysokých odměnách z úřadu vlády do médií nebylo trestným činem.

Nagyová, která se za Nečase v roce 2013 provdala, v současné době čelí několika obžalobám, mimo jiné v kauze zneužití Vojenského zpravodajství a kvůli vynášení informací z BIS. Obviněna je i za krácení daní z dárků, které jako Nečasova pravá ruka dostávala od vlivných lidí.

Informace o nálezu odposlechů u pražských policistů potvrdily Právu dva na sobě nezávislé zdroje. Podle nich byly v kancelářích týmu, který vyšetřuje podezření na dotační podvod související se stavbou farmy Čapí hnízdo, jejímž majitelem je vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Čapí hnízdo získalo na svou obnovu padesátimilionovou evropskou dotaci. Prověřuje ji Evropský úřad proti podvodům. Babiš jakoukoli souvislost s odposlechy odmítl.

"Nemám žádné povědomí o tom, že by policie vyšetřovala Čapí hnízdo. Nemám o tom žádnou informaci. Považuju to zase za nějakou podivnou náhodu, že právě dnes, když máme (hnutí ANO) konferenci, to hned ráno někdo oznámí," reagoval Babiš pro ČTK na informaci o nálezu odposlechů u policistů, kteří prý vyšetřují okolnosti přestavby jeho farmy.

Související

Andrej Babiš

Kdyby mě vyšetřovali, musel bych být kontaktován, tvrdí Babiš. Na jednu věc ale zapomněl

Andrej Babiš se vytrvale staví proti informacím, že je vyšetřován ve Francii pro praní špinavých peněz. Při tiskové konferenci po prvním kole prezidentských voleb kritizoval deník Le Monde za údajně mylné zprávy o tomto vyšetřování. „Pokud má někdo být vyšetřován, tak ho někdo musí kontaktovat,“ vzpouzel se Babiš proti dotazu amerického novináře. Francouzský server v polovině loňského roku upozornil na to, že získal informace o předběžném vyšetřování. Právě součástí této fáze trestního řízení mohou být i telefonní odposlechy, o kterých vyšetřovaná osoba nemá vědět.
Nejvyšší soud České republiky

Za jakých okolností lze odposlechy použít jako důkaz? NS vynesl důležitá stanoviska

Nejvyšší soud (NS) s konečnou platností potvrdil, že výsledky prostorových odposlechů povolených soudem lze použít jako platný důkaz, i když byly původně nasazeny kvůli jinému podezření. Zároveň vyjasnil konkrétní podmínky. Trestní kolegium ve středu schválilo dvě starší rozhodnutí k publikaci ve sbírce důležitých verdiktů, a to se společnou právní větou, která justici poslouží jako vodítko. Na použití odposlechů dosud existovaly různé názory.

Více souvisejících

Odposlechy Jana Nagyová Karel Randák

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Počasí: Předpověď na pracovní dny. Nejtepleji bude hned na úvod

Pondělí má být nejteplejším dnem pracovního týdne, který právě začíná, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V úterý mohou v Česku opět udeřit bouřky, naznačili meteorologové.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy