Bárta nedostal odškodnění 23 milionů. Požadavek je promlčený, řekl soud

Praha – Někdejší ministr dopravy a šéf Věcí veřejných Vít Bárta se odškodnění od státu za nemajetkové újmy v době jeho stíhání podle všeho nedočká. Soud dnes jeho požadavek zamítl jako promlčený.

Bárta se domáhal náhrady nemajetkové újmy 23 milionů korun kvůli svému trestnímu stíhání za korupci. Soud však rozhodl, že je jeho nárok promlčený. Verdikt, který Bártovi přiznal pouze 16.000 Kč a úroky jako náhradu nákladů za právní zastoupení, zatím není pravomocný a Bárta se zřejmě odvolá.

Verdikt, který exministra zprostil obvinění z korupce, nabyl právní moci v březnu roku 2013. Bárta uplatnil svůj nárok vůči státu až v dubnu 2014. Obvodní soud pro Prahu 2 poukázal, že tak byla překročena šestiměsíční promlčecí lhůta. Soudkyně Martina Weissová dodala, že v rozsudku odkazuje na judikaturu Nejvyššího soudu.

K dnešnímu jednání Bárta nedorazil. Požadoval však 20 milionů za zásah do svého osobního i politického života. Další tři miliony chtěl za nesprávný úřední postup státu. Jeho advokát Tomáš Gřivna se snažil přesvědčit soudkyni o tom, že promlčecí lhůta neběžela po dobu, kdy Nejvyšší soud rozhodoval o stížnosti pro porušení zákona a o dovolání, které v Bártův neprospěch podali nejvyšší státní zástupce a tehdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Se svými argumenty ale neuspěl.

Soudkyně zamítla mimo jiné výpověď Bárty i dalších lidí spjatých s někdejší vládní stranou Věci veřejné - například Bártovy manželky Kateřiny Klasnové, exposlance Michala Babáka či někdejšího předsedy strany Radka Johna.

Bárta dostal po podání žaloby od ministerstva spravedlnosti 335.000 korun za náklady na právní zastoupení v trestní kauze, úřad se mu také omluvil. Podle dnešního rozhodnutí má ministerstvo doplatit ještě 15.730 korun za pět Bártových porad s právníkem a příslušné úroky. Stát bude také hradit náklady současného soudního řízení,jejich výše ještě nebyla vyčíslena.

Bývalý vrcholný politik byl zproštěn obvinění z korupce po dvouletém stíhání. Obžaloba tvrdila, že dal úplatek tehdejším stranickým kolegům, poslancům Jaroslavovi Škárkovi a Kristýně Kočí, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně.

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta odškodnění

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy