Nový zákon o důvěře v elektronické transakce míří do třetího čtení

Praha – Poslanci dnes poslali do třetího čtení návrh nového zákona o službách vytvářejících důvěru v elektronické transakce. Zákon souvisí s nařízením EU pod zkratkou eIDAS a má umožnit, aby úřady v každé členské zemi byly schopny si elektronicky ověřit identitu jakéhokoliv občana unie. Díky tomu bude možné vyřizovat si na dálku úřední věci. 

Sněmovna by mohla zákon schvalovat na přelomu června a července. Lhůta pro implementaci uplyne 1. července. Ministr vnitra Milan Chovanec už dříve řekl, že krkolomný název zákona vznikl překladem z originálu nařízení.

Návrh upravuje podmínky pro zavádění elektronického podpisu a zahrnuje i dnes platné ustanovení zákona o elektronickém podpisu. Celý proces bude kontrolovat ministerstvo vnitra. V dohledovém orgánu na ministerstvu budou podle podkladů zákona tři pracovníci, náklady na dohledovou činnost se odhadují na 1,5 milionu korun ročně.

Elektronický podpis bude například součástí elektronického občanského průkazu s čipem. Obyvatelé pak by mohli prostřednictvím nového občanského průkazu získat třeba svoje údaje z registru obyvatel, daňového portálu a dalších úředních systémů. Vnitro plánuje bezplatné zavádění nových dokladů od začátku roku 2017.

Sněmovní výbor pro veřejnou správu doporučil vložit do zákona nové paragrafy, které se týkají Správy základních registrů. Jde o úřad podřízený ministerstvu vnitra. Podle návrhu by mohl poskytovat služby vytvářející důvěru, a to i jako hospodářskou činnost.

Proti tomu se postavil předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO), který chce tuto možnost ze zákona naopak vypustit. Bude chtít, aby se zákon vrátil k projednání zpět do výborů a zmizely z něj věci, které pokládá za chybné.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec EU (Evropská unie) Doklady

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy