Babiš chce chránit whistleblowery, vláda je k návrhu neutrální

Praha - Předloha ministra financí Andreje Babiše (ANO) o ochraně oznamovatelů trestných činů před neoprávněným postihem ze strany zaměstnavatele dostala dnes od vlády neutrální stanovisko.

Vyplývá to z průběžných výsledků jednání ministrů. Podle předběžného stanoviska, které kabinetu dával ministr pro legislativu Jiří Dientsbier (ČSSD), se měla vláda k normě postavit záporně. Oba politici se už dříve dostali kvůli úpravám takzvaného whistleblowingu do sporu.

Babišův návrh zákona řeší ochranu u přesně vymezených trestných činů. V praxi by se to nejčastěji týkalo korupce, trestných činů v oblasti veřejných zakázek, daní a legalizace výnosů z trestné činnosti. Cílem předlohy je především zabránit tomu, aby oznamovatelé byli v zaměstnání šikanování, nebo dokonce propuštěni.

Dienstbier už dřív představil dvě varianty změn několika norem, které by měly vést ke stejnému cíli. Na Babišovu adresu potom, co ministr návrh podal, řekl, že vládní partneři by si neměli dělat schválnosti. "Ten zákon je podle mého názoru nepřijatelný v této podobě," řekl dnes Dientsbier na tiskové konferenci po jednání vlády.

Dientsbier dnes proto označil Babišův zákon ironicky za "příklad korektního postupu", ke kterému došlo, protože je před volbami. "Poslanci dostanou argumenty, které jsou naprosto zásadní, se všemi výhradami k legislativnímu stavu tohoto návrhu," řekl.

Babiš tvrdí, že Dienstbierův návrh nepřináší oznamovatelům trestné činnosti reálnou ochranu, protože by se museli ochrany domáhat až u soudu, a také neřeší výpadek příjmu a nemajetkovou újmu oznamovatele. Dienstbier naopak říká, že Babiš zřejmě vychází ze slovenského zákona, který se ukázal jako nefunkční, a jeho řešení je "na efekt" a nebude nikdy použito.

Související

Vláda Petra Fialy

Vláda chce pomoci perzekvovaným k důstojným důchodům a přilákat nové kvalifikované zaměstnance z ciziny

Lidé, kteří byli za komunistické totality perzekvováni pro své občanské postoje a kvůli svému vysokému věku, zdravotnímu stavu či dalším důvodům dosud nepodali žádost o vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu, budou mít větší šanci toto osvědčení, a tím i nárok na důstojnější penze získat. Vláda Petra Fialy na středečním jednání odsouhlasila návrh novely zákona o účastnících odboje a odporu proti komunismu, který umožní vybraným subjektům – příbuzným či institucím – o toto osvědčení požádat i u ještě žijících osob.

Více souvisejících

Vláda ČR whistleblowing Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

Čaputová a Pavel si navzájem dali nejvyšší státní vyznamenání

Český prezident Petr Pavel a jeho slovenská kolegyně Zuzana Čaputová si během její poslední zahraniční cesty v Praze navzájem předali nejvyšší státní vyznamenání. Čaputová dnes návštěvu České republiky zakončí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy