Činnost policie nemůže stát na jednom člověku, shodují se politici kvůli Šlachtovi

Praha – Reorganizace policie nemůže stát na jednom člověku, shoduje se část českých politiků. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že bere rozhodnutí policistů z vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včetně jeho šéfa Roberta Šlachty odejít kvůli reorganizaci do civilu, na vědomí.

Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Romana Váni (ČSSD) možná nebylo zapotřebí tak silných gest. „To rozhodnutí plukovníka Šlachty vnímám jako emocionální a množná nebylo potřeba tak silných gest," uvedl. Je mu to prý líto, protože je škoda každého dobrého policisty, který se rozhodne odejít do civilu.

Váňa však dodal, že činnost policie ani žádného útvaru nestojí a nepadá s jedním člověkem. S tím souhlasí i předseda ODS Petr Fiala, který uvedl, že bezpečnost a vymáhání práva nemůže stát na jednotlivcích, ale na policii jako celku. „O reorganizaci policejních útvarů se mluví dlouho, je to odborná záležitost, hnutí ANO z toho zbytečně dělá politický případ. Policie není hračka ve sporech uvnitř koalice ani prostředek k vyřizování politických účtů," sdělil ČTK.

„Toto prostě beru na vědomí, pánové se rozhodli a odcházejí a já se domnívám, že politici by k tomu měli být zdrženliví," řekl Kalousek. „Ta reorganizace není zákonem ani rozhodnutím vlády, to není rozhodnutí politické, to je rozhodnutí policejního prezidenta. TOP 09 chtěla mít vždy policejního prezidenta nezávislého na politických tlacích, tak ho teď nebude politickým tlakům vystavovat, my nejsme babišovci," dodal.

Bývalý ministr vnitra a senátor František Bublan (za ČSSD) podle serveru Aktuálně.cz míní, že se Šlachtou odejde mnoho zkušených policistů, kteří budou policii chybět. Dodal, že kdyby byl na místě ministra vnitra nebo policejního prezidenta, určitě bych vedl další jednání a snažil bych se je přemluvit, aby změnili názor.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Petr Fiala (ODS) ÚOOZ

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 40 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy