Druhý muž KSČM: Sovětské vojáky v 68 jsem nadšeně vítal, napsal do životopisu

Praha - Na pozoruhodnou minulost nedávno zvoleného místopředsedy KSČM Josefa Skály upozornil týdeník Echo24. Vytáhl jeho spisy u StB a informaci, že Skála v srpnu 1968 nadšeně vítal okupační vojáky na letišti v Ruzyni. Protože je ale Skála komunista, jeho kariéru to zřejmě nijak nepoškodí.

Taková informace - byť z dávné minulosti - by v běžných zemích s pokročilou politickou kulturou stála každého politika místo a kariéru. Týdeník Echo24 prověřil minulost nedávno zvoleného místopředsedy Josefa Skály. A přišel s opravdu zajímavou informací.

Sám Josef Skála ve svém životopise pro StB uvádí poměrně šokující věc. V době, kdy se Češi probouzeli do děsivé reality okupované země na pokraji války, si Skála přivstal a šel nadšeně mávat přilétajícím ruským vojákům.

"Internacionální pomoc SSSR a ostatních socialistických zemí v srpnu 1968 jsem přivítal s nadšením a ulehčením. Sovětská vojska jsem uvítal 21. srpna na úsvitu na ruzyňském letišti," napsal sám Skála do svého životopisu pro StB.

Psali jsme:
Lidé chcípali jako krysy. U Jílkové to vřelo mezi komunisty, disidentem "Čuňasem" a historikem Blažkem
 

V té době přitom i většina komunistů vnímala obsazení Československa jako zradu a přisluhovače Sovětů jako kolaboranty. Komunista Skála ale za pokračující normalizace Sověty - podle vlastních slov - podporoval. "Snažil jsem se pomáhat sovětským vojákům i ve zdánlivě bezvýznamných věcech jejich každodenního života u nás," píše v životopise Skála s tím, že pracoval jako autor článků a zpráv pro rozhlasovou stanici Vltava a týdeník Zprávy.

Skála tyto informace podle serveru aktuálně.cz popírá, ale jeho svazek je veřejně k dispozici. Kariéru ho to ale zjevně stát nebude - je místopředsedou KSČM, tedy strany, která si mezi svými členy například vydržuje i fanatické stalinistické křídlo.

Související

Josef Skála

Komunista Skála popíral Katyň, od soudu odešel s podmínkou

Za popírání katyňského masakru dnes Obvodní soud pro Prahu 7 potrestal bývalého místopředsedu KSČM Josefa Skálu osmiměsíční podmínkou se zkušební dobou na pět let. Dalším dvěma obžalovaným - Vladimíru Kapalovi a Juraji Václavíkovi, uložil stejné podmíněné tresty. 
Místopředseda ÚV KSČM pro ideově politickou práci a komunikaci Josef Skála v interview pro EuroZprávy.cz (8.9.2017).

Komunista Skála půjde za popírání katyňského masakru před soud

Bývalý místopředseda KSČM Josef Skála čelí obžalobě za popírání genocidia. Uvedl to dnes web Seznam Zprávy. Politik ve veřejné debatě tvrdil, že vyvraždění polských válečných zajatců Sověty v Katyni je „nacisty zkonstruovaný příběh“. Muži, který chtěl kandidovat na prezidenta, ale nesesbíral dostatek podpisů od občanů, hrozí v případě prokázání viny až tříleté vězení. Skála obvinění odmítá.

Více souvisejících

Josef Skála (KSČM) KSČM Srpen 1968

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy