Babiš raději štěká, než kouše. Tisk komentuje spor o policejní reformu

Praha - Koalice je již delší dobu v krizi, která vyvrcholila sporem o reorganizaci policie. Reformu včera nakonec ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) podepsal. Vládní roztžka podle komentářů v českých médiích ukázala, že vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš není politikem.

Mladá fronta Dnes se zamýšlí nad strategií ČSSD v celé kauze. Chápe, že premiérská strana nechce v předvolebním čase ustupovat svému partnerovi, ale že předseda vlády přenechá veškerou iniciativu své stranické dvojce, ministrovi vnitra, "nechá si na nevýhodném tématu rozvrtat celou vládu a sám zmizí do Číny, to je unikum." "K jeho štěstí ale Andrej Babiš znovu prokázal, že raději štěká, než kouše, takže z výhodného bojiště už zase sám couvá," podotkl list.

Pro Milana Chovance to může znamenat příslib do budoucna, dovnitř strany se ukázal jako ten, kdo "umí" Andreje Babiše, míní komentátor serveru Echo24.cz. Andrej Babiš podle něj ukázal, že má v jednom ohledu pravdu - není politik. Nebo zatím ještě ne. "Být politikem totiž taky znamená zvládnout nějakou profesi, naučit se něco - například umění vést politický střet, vědět třeba, že hrozit něčím, co nejsem ochoten udělat se může nevyplatit. Předseda ANO projevil, že politiku dělat neumí," píše server.

Také podle Práva nerozpoznal vicepremiér, který se vidí příštím předsedou vlády, hranice svého reálného vlivu. Užitečně však prověřil rozhození karet ve vládním týmu. Podle listu se Babiš svou nedočkavostí a dvojakou hrou na opozici uvnitř vlády postupně stále víc dostává do izolace.

Podle Hospodářských novin rozjel Babiš výhrůžkou vypovězení koaliční smlouvy svoji dosud největší politickou hru. Jistě ale nečekal, že Chovanec podepíše vzdor Babišovým varováním, že v takovém případě z koalice odejde. "Hra nyní začala naplno a nikdo už ji nezastaví. Tím, kdo ji teď řídí, není Babiš. Proslulé šachové tempo, dynamiku hry, má na své straně ČSSD a Babiš bude těžko kontrovat," míní autor komentáře.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Milan Chovanec koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy