Stejně vždycky dostanu do držky. Jste jako Moravec, nenecháte mě mluvit. Babiš promluvil a lidé se bavili

Praha – Moderátor Martin Veselovský si do DVTV pozval ministra financí Andreje Babiše, tentokrát v rámci DVTV Roadshow do kina Lucerna, kde debatě přihlíželo publikum. A to se při některých prohlášeních Babiše velmi bavilo.

„Předseda hnutí ANO, ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš," představil svého hosta moderátor Martin Veselovská. „Nejsem vicepremiér, jsem jen ministr financí. To je jen na papíře," hned ho opravil Babiš. „Vy jste rezignoval na ten post vicepremiéra?" divil se moderátor. „Nikdo jsem ho nedělal. Iba jednou, když pan premiér nechtěl tiskovku o OKD, tak jsem byl vicepremiér. Jinak jsem nedostal šanci," postěžoval si politik, čímž spoustu lidí v sále pobavil.

Veselovský hned začal o reorganizaci policie a o tom, že ministr vnitra Milan Chovanec ji podepsal, ale ANO z vlády neodešlo, přestože tím hrozilo. „To znamená, že jste prohráli?" ptal se Veselovský. „Někteří to tak hodnotí. Prohráli neprohráli, vždycky můžeme vystoupit," uvedl šéf státní kasy s tím, že se z strany ozvaly hlasy, že by mělo hnutí okamžitě odejít. „Taky jsem měl vývoj. Nejprve jsem byl výbojný, pak jsem si uvědomil, co by se stalo, kdybychom odešli. Že bychom nedokončili práci a že by si někdo přisvojil naše výsledky. Potom by ČSSD ovládla všechno v této zemi. Teď ovládli policii. BISku, GIBS, rozvědku..." spustil Babiš s tím, že policie je sice nezávislá, ale že policejního prezidenta nominoval Chovanec, takže je jako loutka.

Na vás nemám složku. Jste Bakalovi?

Šlachu prý nikdo neovládal, citoval přitom Respekt. „Představte si, že Respekt píše správně, dal se na tu správnou stranu," se smíchem a se slovy o Bakalových mravokárcích vysvětloval Babiš, čímž opět rozesmál diváky. „Nevím, komu patříte vy... Jste Bakalovi? Nemám na vás složku, tak jsem to nesledoval," ptal se moderátora s úsměvem. Veselovský mu opáčil, že část DVDV patří jemu. „Vy jste říkal, že když bude reorganizace podepsána, odejdete z koalice," připomínal Babišovi Veselovský. „My jsme říkali, že zvážíme vypovězení koaliční smlouvy," ujasňoval Babiš. Předsednictvo se podle něj tři hodiny hádalo, pak se ale rozhodlo, že nechce „dělat Sarejevo". „Počkáme, až se pan premiér vrátí z Číny, koaliční smlouvu můžeme vypovědět vždycky," vysvětloval. Mluví spíše o „restartu koaliční smlouvy", které je podle něj flagrantně porušována.

Sociální demokracie podle něj prodává některý výsledky práce hnutí ANO. A kdyby hnutí z vlády odešlo, prodalo by výsledky všechny. „Já jsem v šoku z arogance pana Chovance, který tady vlastně zlikvidoval nezávislý protimafiánský útvar, který vadil každému. Který zasahoval na úřadu vlády," přiznal ministr financí. „De facto ho rozprášil. Dneska jsme se dozvěděli spíš z médií, než na Bezpečnostní radě státu, že útvar pana Šlachty bude rozčleněn na tři části a ÚOKFK, které bylo vyšetřováno útvarem pana Šlachty, tak vlastně zůstane celé," popisoval Babiš.

Jste jako Moravec, skáčete mi do řeči

Celá rada podle něj byl podraz. Policejní prezident Tomáš Tuhý jim prý řekl, že na něj byl vyvíjen nátlak a že byl vydírán. Babiš připomněl, že vyslýchali státní zástupci z Olomouce. Kvůli tomu prý chtěl vyslechnout Ivo Ištvána, který byl za „dveřmi". A Sobotka ho prý nechtěl pozvat dovnitř na jednání Bezpečností rady. Veselovský mu také připomněl Chovancova slova, podle kterých Babiš Sobotkovi vyhrožoval, že „zítra může být premiérem on". „A to je ta lež, to jsem neřekl. Já jsem mu řekl, že bych mohl dneska v 15 hodin svolat Bezpečnostní radu státu. A to já můžu. A kdybych byl Kalousek..." Pak ho však moderátor přerušil, což se Babišovi nelíbilo. „Nechte mě mluvit..." chtěl pokračovat šéf hnutí ANO: „Jste jako Moravec, skáčete mi do řeči. Já bych vám to chtěl vysvětlit. Proto k němu ani nechodím..." rozjel se Babiš. Veselovský ho však umravňoval slovy o tom, že jde o extrémně důležité věci. A publikum se opět smálo.

„Minimálně z rétoriky hnutí ANO a vaší to vypadalo, že vláda je v extrémním ohrožení, protože se ministr za ČSSD snaží reorganizovat policii," shrnoval Babišova slova moderátor. Jeho host se však chtěl ještě vrátit k údajným výhrůžkám na Bezpečnostní řadě. „Já jsem řekl, v této chvíli jsem místopředseda Bezpečností rady státu a já můžu svolat bezpečnostní radu na zítra. A můžu tam pozvat Šlachtu, Ištvána, koho chci," rozjel se. „A proč jste to neudělal?" zajímalo Veselovského. „Protože nejsem podrazák, nemám tu genetiku podrazáků a tradičních politiků. A Kalousek by to udělal, ten by Sobotku popravil jako Grosse a Vondu a nevím, koho všechno. On se k tomu na Twitteru určitě vyjádří," dodal Babiš, když ho Veselovský upozornil, ž tam Kalousek není a tak se nemůže bránit.

Tuhý je jen tajtrlík a loutka Chovance

Babiš se podle svých slov chová korektně. „Jak to říkal Bělobrádek, něco o čtvrté cenové. Cokoliv udělám, dostanu do držky. Kdybych odešel, tak je problém, když neodejdu, každý mě kritizuje," posteskl si Babiš. Dodal také, že Tuhý by měl rezignovat. „Je to tajtrlík pana Chovance, jeho loutka a lže. A je to celé podvod. Se Šlachtou měli všichni tradiční politici problém. Proto mlčí opozice. Proč nekřičí ODS? Ta tleská, konečně jsme dostali Šlachtu," spustil šéf ANO.

Bezpečnostní rada státu podle něj původně schválila koncepci, podle které se měl ÚOOZ rozvíjet, nakonec to ale dopadlo jinak. Podvod podle něj spáchala ČSSD a Chovanec. „Dělá z nás blbce. Protože nikdy se nemluvilo o reorganizaci, nikdy se nemluvilo o sloučení těch útvarů, státní zástupci o tom nevěděli," argumentoval Babiš s tím, že to nebyl jen jeho problém, ale že si stěžoval i ministr spravedlnosti Robert Pelikán i státní zástupci. Všechny restrukturalizace, i na finančních úřadech, podle něj konzultovali se všemi, zatímco o reorganizaci policie se všichni dozvěděli až před 10 dny. Mluvil o tom, že i on by mohl lidi v ČEZu nahradit svými lidmi, ale že to neudělá.

Sobotkovi nevěřím, nemám proč

Debata se pak stočila i na to, zda je více koaliční smlouva nebo zákon, který říká, že reorganizace policie je v kompetenci ministerstva vnitra. „To je v čistě teoretické rovině. Já jsem zákon nečetl, ale četl jsem koaliční smlouvu. A tam to není. Samozřejmě, že je víc zákon, ale my se bavíme, jestli se plní nebo neplní koaliční smlouva," dodal. „My jsme vznikli jako hnutí proti korupci a Chovanec tady popravil nezávislého elitního důstojníka Šlachtu," zlobil se Babiš.

„Věříte premiérovi Sobotkovi?" ptal se Veselovský. „Co myslíte?" odpověděl otázkou Babiš. „Nevěřím, proč bych měl. My máme zvláštní vládu, kde sedí dvě konkurenční strany. Pan Sobotka šel se školy do politiky. Já se stále necítím tím politikem, nemám na to žaludek. To je úplně jiný svět. Já když nebudu v politice, budu šťastnější. Zatímco pro Sobotku je to vrchol kariéry. A pro mě je to asi dno kariéry, že jsem ministr financí v takové koaliční vládě. Ale zase se snažím, Řídím to jako firmu. Byli jsme ráno v plusu. Plus 14.. miliard," řekl Babiš. „Pokud na mě lidi neplivou a chtějí se se mnou fotit, mám pocti, ž bych měl v politice zůstat," dodal.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Martin Veselovský

Aktuálně se děje

před 28 minutami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy