Hollan podpořil trenýrky na Špilberku, hejtman Hašek se ohradil

Brno - Vyvěšení červených trenýrek na hradě Špilberk v Brně má podporu primátorova náměstka zodpovědného za kulturu Matěje Hollana (Žít Brno).

Hollan dnes ČTK sdělil, že je to vyjádření názoru kulturní instituce, což je podle něj v pořádku. Trenýrky jako součást festivalu Provázek na hrad vyvěsil na Špilberku umělecký šéf divadla Husa na provázku Vladimír Morávek. Počin nepovažuje za šťastný opoziční zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD) a ohradil se proti němu i hejtman Michal Hašek (ČSSD) nebo bývalý primátorův náměstek Robert Kotzian (ODS).

Vyvěšení trenýrek v Brně má být vyjádřením solidarity se skupinou Ztohoven, jejíž tři členové čelí obžalobě z výtržnictví, krádeže a poškozování cizí věci za loňské vyvěšení rudých trenýrek na Pražském hradě.

Martina Šmídtová z Muzea města Brna, které hrad ve vlastnictví města spravuje, ČTK řekla, že Morávkova iniciativa měla Hollanovu podporu. "Trenýrky měl původně věšet sám pan náměstek. Vedení muzea bylo o celé záležitosti informováno. Trenýrky by tam měly být do konce festivalu, což je ve čtvrtek," uvedla Šmídtová. Nekomentovala však, zda s tím muzeum souhlasí, či nikoliv. Pouze odkázala na to, že město je vlastníkem hradu a zřizovatelem muzea a kulturní náměstek se vším souhlasil. Ředitel muzea Pavel Ciprian ČTK řekl, že je na dovolené v zahraničí, a situaci nekomentoval.

Související

Covid-19, ilustrační foto

Antigenní testy mohou zabránit třetí vlně koronaviru, věří zadavatelé studie

Spolehlivost antigenních testů při správném použití dalece přesahuje 90 procent, jejich masivní nasazení by mohlo zabránit třetí koronavirové vlně v Česku. Podle organizátorů probíhající studie to vyplývá z analýzy vzorků u necelé stovky lidí, kteří se podrobili laboratornímu PCR testu, rychlejšímu antigennímu testu i testu na protilátky. Zároveň v dotazníku poskytli bližší informace k anamnéze.
Stanislav Křeček

Křeček odmítá kritiku: Nikdy se nestalo, že by se podnětem ombudsman nezabýval

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček dnes ujistil, že že se nikdy nestalo ani nestane, aby ochránce práv nezabýval doručeným podnětem. Reagoval na otevřený dopis více než 300 právních akademiků, advokátů a studentů práva. V dopise Křečkovi mimo jiné vytýkají, že svými kroky a výroky ve funkci podlomil důvěru, že roli veřejného ochránce práv plní s vědomím vážnosti funkce.

Více souvisejících

Matěj Hollan - Hrad Špilberk Michal Hašek

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 47 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izraelské tanky v Rafahu. První kroky armády vedly na hraniční přechod

Izrael v úterý ráno informoval, že jeho jednotky převzaly kontrolu nad palestinskou částí hraničního přechodu Rafáh na hranici s Egyptem. Uvedla to agentura Reuters s tím, že armáda má k této záležitosti vydat oficiální stanovisko. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy