Proč jel Herman na sjezd sudetských Němců? Grebeníček interpeloval Sobotku, zde je odpověď

Praha - Poslanec KSČM Miroslav Grebeníček chce od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vědět především, z jakého důvodu vláda vyslala ministra kultury Daniela Hermana na sjezd sudetských Němců a jaké zadání od kabinetu dostal.

Ministr Herman letos v květnu jako vůbec první člen české vlády vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku. Připomněl tam nacistické zločiny i odsun sudetských Němců, nad událostmi vyjádřil lítost a přítomné ve svém projevu oslovil "milí krajané".

"Pověřila vláda nebo Vy osobně ministra Daniela Hermana k tomu, aby v rozporu s historickou skutečností zpochybňoval svými výroky a spekulacemi o údajném uplatňování principu kolektivní viny oprávněnost a platnost odsunu německého obyvatelstva, které nezachovalo věrnost republice a neprokázalo odpor proti nacismu a nacistické okupaci?" ptal se Grebeníček ve své písemné interpelaci premiéra.

Sobotka mu mimo jiné odpověděl, že vláda Hermanovu účast neprojednávala, ale že ho ministr kultury o ní informoval. Sobotka uvádí, že kulturní odkaz německojazyčného obyvatelstva je součástí historického dědictví země. "Účast ministra kultury na akci, která je setkáním lidí hlásících se ke svým českým a moravským kořenům, připomínkou jejich kultury a zvyků, ale také již několik let místem pravidelného setkávání Čechů a Němců, mi proto přijde jako přirozená věc," stojí v premiérově odpovědi.

Sobotka také podotýká, že v posledních letech zaznívají na Sudetoněmeckých dnech hlasy, které jsou výrazně orientované na společnou evropskou budoucnost. Domnívá se, že Hermanovo vystoupení nepřekročilo vyjádření ke společné minulosti obsažené v česko-německé deklaraci, na kterou se Herman ve svém vystoupení odkázal.

Česko-německá deklarace o vzájemných vztazích (výňatek)

Německá strana přiznává odpovědnost Německa za jeho roli v historickém vývoji, který vedl k Mnichovské dohodě z roku 1938, k útěku a vyhánění lidí z československého pohraničí, jakož i k rozbití a obsazení Československé republiky. Lituje utrpení a křivd, které Němci způsobili českému lidu nacionálněsocialistickými zločiny. Německá strana vzdává čest obětem nacionálněsocialistické vlády násilí a těm, kteří této vládě násilí kladli odpor.

Německá strana si je rovněž vědoma, že nacionálněsocialistická politika násilí vůči českému lidu přispěla k vytvoření půdy pro poválečný útěk, vyhánění a nucené vysídlení.

Česká strana lituje, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny. Zejména lituje excesů, které byly v rozporu s elementárními humanitárními zásadami i s tehdy platnými právními normami, a nadto lituje, že bylo na základě zákona č. 115 z 8. května 1946 umožněno nepohlížet na tyto excesy jako na bezprávné a že následkem toho nebyly tyto činy potrestány.

Související

Vojtěch Filip

KSČM změní tváře. Z vedení odejde Filip, ze Sněmovny Grebeníček

Bez ohledu na výsledek říjnových voleb čeká KSČM změna, po šestnácti letech skončí v jejím vedení předseda Vojtěch Filip, mandát poslance nebude obhajovat jeho předchůdce Miroslav Grebeníček, na kandidátku se nedostal předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Záměr nekandidovat na mimořádném sjezdu potvrdil Filip spolustraníkům na pátečním zasedání výkonného výboru, řekl ČTK první místopředseda komunistů Petr Šimůnek.
Miroslav Grebneníček /KSČM/

Rodeo ve Sněmovně kvůli církvím: Grebeníček útočil na Senát a Nečasovu vládu

Sněmovna ani dnes nedokončila debatu o návrhu KSČM na takzvané zdanění církevních restitucí, který vetovali senátoři. Poslanci projednávání přerušili kvůli jinému pevně zařazenému bodu o elektronických neschopenkách a už se k němu nevrátili. Marek Benda (ODS) tak nestačil dočíst brožuru, kterou o zdanění státních náhrad církvím za majetek nevydaný v restitucích sepsala pro pražské arcibiskupství skupina ekonomů a právníků.

Více souvisejících

Miroslav Grebeníček Daniel Herman sudetští němci

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy