Mění se příspěvek na péči, cena Lítačky i valorizace důchodů

Praha - Se začátkem srpna přichází celá řada změn, které se dotknou životů většiny z nás. Přilepší si ti, kteří jsou odkázáni na pomoc jiných. Naopak ve většině případů sáhnou hlouběji do kapsy zájemci o pražskou tramvajenku - Lítačku.

Zvýšení příspěvku na péči

Dobrá zpráva pro všechny postižené, od 1. srpna se příspěvek na péči, který dostávají zdravotně postižení, zvýšil a to hned o 10 %. Dospělí původně dostávali v závislosti na tom, jak jsou odkázáni na pomoc druhých 800, 4 000, 8 000 nebo 12 000 korun, děti pak 3 000, 6 000, 9 000 nebo 12 000. Nově budou mít dospělí nárok na 880, 4 400, 8 800 nebo 13 200 korun. Děti pak na 3 300, 6 600, 9 900 nebo 13 200 korun.

O zvýšení není potřeba nijak žádat, Úřad práce úpravu provede automaticky. Osoba, která se stará o blízkého příbuzného nebo o partnera, který má zdravotní postižení II, III nebo IV stupně, si navíc tuto péči může započítat do nároků na důchod.

Novela zákona navíc umožňuje rychlejší přidělení dávek lidem po těžkém úrazu a také zdvojnásobuje pokuty provozovatelům sociálních služeb bez registrace.

Nový ceník Lítačky

O pražskou tramvajenku Lítačku je nyní možné žádat na dalších třech místech. Vedle sídla magistrátu ve Škodově paláci a prostor Dopravního podniku na Hradčanské, v Roztylech a v ulici Na Bojišti, mohou zájemci o Lítačku žádat také na pokladnách na hlavním, Masarykově a smíchovském nádraží. V průběhu pondělka by měl magistrát také spustit on-line podávání žádostí.

S tím souvisí také úprava ceníku Lítačky. Zatímco doposud byla výměna končící Opencard za Lítačku zdarma, teď za výměnu nebudete platit jen v případě, že o kartu požádáte on-line. Až 200 korun pak zaplatíte, pokud budete žádat o novou kartu nebo o náhradu za ztracenou či poškozenou kartu a budete ji chtít vydat na počkání.

Valorizace důchodů

S platností od 1. srpna prošel v únoru návrh zákona, který mění pravidla navyšování penzí. Pokud by podle stávajících pravidel rostly penze jen o nepatrnou částku, jako tomu bylo letos, kdy se zvýšily o 40 korun, mohla by je vláda svým rozhodnutím zvýšit až o 1,7 %. Pokud by se tak rozhodla letos, dostali by penzisté místo 40 korun přidány téměř dvě stovky! Růst penzí se doposud odvíjel jen od růstu cenu a od růstu reálných mezd.

Reforma policie

Od 1. srpna dochází ke sloučení dvou elitních útvarů policie - protimafiálnského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupčního Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Reforma policie spustila doposud nejvážnější vládní krizi, během které proti sobě stáli ministr vnitra Milan Chovanec a špičky hnutí ANO reprezentované ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem.

Kvůli reformě odešel od policie dosavadní šéf ÚOOZ Robert Šlachta a další elitní kriminalisté. K reorganizaci policie měli připomínky také státní zástupci v čele s olomouckým Vrchním státním zástupcem Ivo Ištvánem. Reforma přesto prošla a od 1. srpna vzniká Národní centrála proti organizovanému zločinu, kterou bude řídit Michal Mazánek.

Česká kontrarozvědka bude mít nového šéfa

Novým ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) se 15. srpna stane Michal Koudelka, který nahradí dosavadního ředitele BIS Jiřího Langa. Dlouholetý ředitel BIS Lang požádal v červnu o uvolnění z funkce.

Související

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

Více souvisejících

Policie ČR Lítačka důchody

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy