To je síla. Ptali jsme se politiků na Michala Haška. Odpovědím neuvěříte

ANKETA – Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) předsednictvu jihomoravského krajského výkonného výboru své strany musel vysvětlit případ „falešné mluvčí“. I přesto, že některé opoziční strany volaly po jeho rezignaci, výbor toto vysvětlení přijal. Českých politiků jsme se proto zeptali, co si o kauze myslí oni a zda by podle nich měl Hašek odstoupit či odejít z prvního místa krajské kandidátky.

„Lžou jiní, nikoliv já," řekl Hašek po zasedání předsednictva. Jde podle něj o účelovou předvolební kampaň, jejímž cílem je Haška znevěrohodnit. Na Facebooku také uvedl, že jde o „hnojometný scénář pseudokauzy spuštěné stranickým listem ANO, tedy MfD". Právě Mladá Fronta Dnes na případ falešné mluvčí jako první poukázala.

Psali jsme:
Fiktivní úřednice? Babišovy noviny rozmázly hejtmana Haška, ten se jim parádně vysmál Další fraška české politiky: Hašek nabídl víno za imaginární mluvčí
Kauza neexistující mluvčí Haška zřejmě nepotopí. Lídrem jihomoravské ČSSD zůstane i nadále Haškova fiktivní mluvčí? Zelení a piráti chtějí jeho rezignaci
Hašek v ČSSD vysvětloval falešnou mluvčí. Krajský výbor "mistr slova" přesvědčil ČSSD podpořila Haška. Jeho kraj lobbistce zaplatil miliony korun Skandál bobtná: Hejtman Hašek prý vyplácel i modelku Kubelkovou
 

Podobně to vidí i jeho stranický kolega a senátor Zdeněk Škromach. „Jde o předem připravenou provokaci v rámci volební kampaně některých politických stran proti ČSSD," napsal v SMS zprávě pro EuroZprávy.cz.

Zastání našel Hašek také u dalšího stranického kolegy. „Tiskovku jsem si pustil a argumentům Michala Haška rozumím," řekl nám poslanec Stanislav Huml.

Jinak to ale vidí opoziční politici. „Pan Hašek je pro mě obecně velice nedůvěryhodným politikem. S jeho pozicí se musí vypořádat především samotná ČSSD," myslí si Helena Langšádlová z TOP 09.

Senátor ODS Jaroslav Kubera vidí otázku spojenou s Haškovým odchodem z kandidátky jasně. „A kdo by potom na kandidátkách zůstal? Podobné je to ve všech krajích, jen se o tom ještě neví," uvedl pro EuroZprávy.cz.

„Na údajnou tiskovou mluvčí JMK byly použity veřejné prostředky kraje – tudíž je to primárně věc zastupitelstva a krajské koalice. Kraj by v této věci měl být ten, kdo kontroluje smysl utracených několika milionů. Koho pak dá ČSSD na kandidátku, je její věc," uvedl pro naši redakci místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Vysvětlení Michala Haška za dostatečné nepokládám. Vnímám to však jen jako jednu z kauz provázejících dlouhodobé "tradiční" politiky. Nejen z ČSSD, na kterou se lepí nejasnosti čím dál více, ale i z jiných stran. Pan Michal Hašek je přece ten, který je jedním z politiků s největším počtem možných i nemožných funkcí. Logicky to nemůže zvládat a proto má za sebe "záskoky".  Pochybuji, že by rezignoval, jeho případná "rezignace" je na voličích. Doufám, že občané konečně a důsledně využijí tohoto svého práva a začnou stojaté vody politické scény čeřit a rybníky některým vypouštět. Mnoho rybníků a rybníčků na jednoho Haška je prostě moc.." řekl pro EuroZprávy.cz nezařazený poslanec a člen hnutí Řád národa Karel Fiedler.

„Kauzu nemám čas sledovat, ale na základě každodenních letitých vlastních zkušeností s neuvěřitelně prolhanými a zmanipulovanými médii věřím, že vše bude jako vždy jinak, než líčí média – z toho, co víme, je zřejmé, že hejtmanství platilo mediální agenturu a její některé výstupy byly podepsány pseudonymem. Důvod neznám. Odborníky na komunikaci si najímají všechny parlamentní partaje a také všichni vrcholoví politici zprava i zleva," sdělil naší redakci šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Otázka podle něj zní, zda by tedy měli odstoupit všichni, kterým s výstupy pomáhají odborníci. V tom případě si prý musí zaťukat na čelo. „Museli by totiž odstoupit všichni včetně Sobotky, Babiše a dalších. Pan Hašek je naše politická konkurence a budeme jeho práci určitě kritizovat, ale kritika by měla být racionální a věcná. Chápu ale, že Hašek jako vnitropolitický odpůrce premiéra Sobotky je určen na odstřel i v rámci ČSSD. My v SPD nemáme ambici se podílet na špinavých kampaních promigrantského Sobotkova křídla sociální demokracie," dodal Okamura.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek anketa ČSSD

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 52 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy