Podezření: Tůma prý tajně pronajímal obecní byt

Praha – TOP 09 se chlubí tzv. čistými tvářemi. Jinak to prý nemohlo být ani u jejich kandidáta na pražského primátora Zdeňka Tůmy. Ten však zřejmě načerno pronajímal přidělený mu byt cizincům. Informuje server Týden.CZ

Máme po volbách a vítězové usedají k vyjednávání o budoucích koalicích. Najevo vycházejí aféry o jednotlivých kandidátech, kteří je během voleb zdárně skrývali. Jakožto někdejší guvernér bydlel Zdeněk Tůma v bytě nabízeném bankou. Navíc mu byl přidělen i obecní byt v Praze 2. Podle slov samotného Tůmy zůstával obecný byt dlouho prázdný a v sousedech tato skutečnost vzbuzovala pochybnosti. „Měl jsem tehdy byt v Londýně. Bylo tam nějaké udání, které se prověřovalo. Nevím o tom, že by existoval záznam“ vysvětlil. 

„Ano, tento případ jsme řešili na bytové komisi. Pamatuji si na to. Byl jsem se tam podívat a skutečně jsme zjistili, že pan Tůma ten byt pronajímá. Poté jsme ho vyzvali, aby byt vrátil“ řekl tehdejší člen bytové komise na Praze 2 Karel Vitoušek. Následně tento výrok potvrdila radnice. „Nájemník převzal výzvu k předání bytu 15. 8. 2001 a předal ho až 30.10. 2001“ tvrdí šéf právního odboru Jan Bureš. 

Lídr TOP 09 však celou věc odmítl s tím, že byt obci vrátil sám „Nepamatuji si, že by mě obec k něčemu vyzvala“ řekl. Byl jsem prověřený na „přísně tajné“, určitě bych nemohl nic načerno pronajímat. Přišel bych o prověrku“ hájí se Tůma.

Tůma zřejmě o povolení k pronajímání již dříve neúspěšně žádal. Pronajímat tím pádem musel jedině na černo. Další člen komise vzpomíná, že Tůma celou věc chtěl zažehlit u zesnulého Michala Basche, který tehdy stál ve vedení městské části. Ale neuspěl.

Obecní byt získal bývalý guvernér už v roce 1991. Profitovat z pronájmu tudíž mohl i několik let. Jako důkaz může posloužit svědectví technika telefonní společnosti, který se prý domlouval s jistou nájemnici původem ze zahraničí. „Nemohu vyloučit, že by u mě přespal někdo z ciziny. Měl jsem už tehdy hodně známých po světě, ale určitě to nebyl podnájemník“ tvrdí.

Není tomu tak dávno, co časopis Týden upozornil na fakt, že Zdeněk Tůma není zdaleka tak čistou tváři, jak tvrdí jeho strana. Již v září 2006 využil „obecních“ výhod, kdy si u 70 m2 byt se dvěma malými lodžiemi za 476 tisíc korun vyjednal 5% slevu a tudíž zaplatil pouhých 7 tisíc za metr čtvereční.

V budoucnu chce nynější vítěz komunálních voleb v Praze pořídit svoje vlastní bydlení.

 

Související

Hampl, Mojmír

Ekonom Hampl míří do KPMG, povede poradenství pro finanční instituce

Českou kancelář poradenské firmy KPMG posílí od září ekonom Mojmír Hampl, který byl v letech 2008 až 2018 viceguvernérem České národní banky. Z pozice ředitele převezme odpovědnosti bývalého guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy a povede poradenské služby pro finanční sektor, informovala dnes ČTK KPMG. Tůma by se měl od poloviny října stát předsedou dozorčí rady ČSOB.
Česká národní banka

Realitní bublina v Česku není. Ceny dále porostou, tvrdí exguvernér ČNB

Praha - Výrazný růst cen nemovitostí v Česku neznamená, že by zde byla realitní bublina. Ceny porostou i nadále, i když tempo růstu se sníží. Na diskusním setkání Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí to dnes řekl bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Například v Praze vzrostly ceny nových bytů za posledního dva a půl roku zhruba o tři pětiny.

Více souvisejících

Zdeněk Tůma

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 3 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 3 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

EU se snaží přivést Izrael k rozumu: Izraelské příkazy k evakuaci Rafahu znamenají to nejhorší

Izrael musí upustit od pozemní ofenzívy v Rafahu na jihu Pásma Gazy, prohlásil v pondělí šéf evropské diplomacie Josep Borell. Dodal, že EU a mezinárodní společenství "mohou a musí" jednat, aby takovému scénáři zabránily. Nesouhlas s izraelskou ofenzívou vyjádřila také Paříž, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy