Vztahy kraje s Mrencovou bude řešit policejní národní centrála

Brno - Národní centrála proti organizovanému zločinu se začne zabývat vztahy jihomoravského krajského úřadu s firmami kolem lobbistky Jany Mrencové. Jak informuje Český rozhlas, existuje podezření z přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku, a to buď úmyslně, anebo v nedbalosti.

Podnět k prověření dal už dříve brněnský státní zástupce Jan Petrásek na základě informací z médií, poté dorazilo také trestní oznámení od právníka Petra Němce. Trestní řízení je vedeno proti neznámému pachateli.

Kdy policisté provedou první konkrétní úkony, nelze podle Petráska předjímat. Mohou si například někoho pozvat k podání vysvětlení, vyžádat si smlouvy, faktury a podobně.

Přečin porušení povinnosti při správě cizího majetku mohl spočívat například v "placení za nic", případně v suplování práce, kterou měl dělat tiskový odbor.

Firmy podle bývalé mluvčí kraje Denisy Kapitančikové inkasovaly peníze za neodvedenou práci. Trestní oznámení podal z vlastní iniciativy například právník Němec. Už předtím ale informace v médiích vyvolaly zájem státního zastupitelství. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) v srpnu uvedl, že prověření věci vítá a že kraj poskytne potřebnou součinnost.

Psali jsme:
Kauza Haškovy falešné mluvčí bobtná, hejtmanství prý platilo za dosti podivné služby
Michal Hašek: Kauza mluvčí je předvolební útok hnutí ANO To je síla. Ptali jsme se politiků na Michala Haška. Odpovědím neuvěříte
 

Krajský úřadu zároveň prověřuje smlouvy, které měl s firmami spojenými s Mrencovou, tedy Marketingovým centrem Profil a Producentským centrem Profil. Věcí se nejspíš bude zabývat i kontrolní výbor zastupitelstva.

Diskusi o metodách mediální propagace kraje rozpoutal před časem článek Mladé fronty Dnes. Deník se zaměřil na osobu skrytou za e-mailovou schránkou pojmenovanou po Lucii Proutníkové. Z adresy několik let chodila médiím Haškova vyjádření i avíza na akce s jeho účastí. Podle MfD i podle svědectví Kapitančikové žádná Proutníková neexistuje a e-maily rozesílala lobbistka Jana Mrencová.

Kapitančiková uvedla, že Mrencové posílala zprávy a fotky vypracované krajskými pracovníky, které pak Mrencová posílala zpět a fakturovala si za ně peníze.  Hašek již dříve uvedl, že Proutníkovou nezná. "Nevím, kdo to je, nevím, jestli existuje," uvedl hejtman.

Související

Soud, ilustrační foto

Lobbistka Mrencová nesouhlasí s trestem, kauzu přezkoumá Nejvyšší soud

Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek nad lobbistkou Janou Mrencovou. V letité kauze dostala podmínku, stejně jako bývalý místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký. Mrencová už v létě doručila k Okresnímu soudu v Chebu dovolání. Teprve před několika dny však okresní soud odeslal dovolání spolu se spisem nejvyšší instanci k rozhodnutí
Michal Hašek /ČSSD/, bývalý Jihomoravský hejtman

Kauza Mrencová odložena. Zvítězila pravda a láska, raduje se Hašek

Brno - Policie odložila případ spolupráce Jihomoravského kraje a firem kolem odsouzené lobbistky Jany Mrencové, které zajišťovaly propagaci kraje. Nejde o trestný čin, řekl dnes ČTK státní zástupce Jan Petrásek. Bližší informace sdělí poté, až se seznámí s usnesením. Policie vyšetřovala podezření, že firmy inkasovaly za působnosti bývalého hejtmana Michala Haška (ČSSD) peníze za neodvedenou práci. Hašek je za rozhodnutí rád, řekl ČTK.

Více souvisejících

Jana Mrencová (lobbistka) Michal Hašek Národní centrála proti organizovanému zločinu

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy