Čeští Piráti podpořili německé protesty proti TTIP, po Vltavě plul "Strýček Sam"

Praha - V Německu se dnes protestovalo proti dohodám EU o volném obchodu se Spojenými státy (TTIP) a Kanadou (CETA). Akce inspirovala i Českou pirátskou stranu, kteří uspořádali happening na Rašínově nábřeží v Praze. Chtějí tak rozproudit debatu o přínosech plánovaných smluv.

Smlouvy podle předsedy pražských Pirátů Ondřeje Profanta nehájí zájmy občanů, ale zájmy byznysu a velkých korporací.

"Proto nikoho nepřekvapí, že jsou vyjednávány netransparentně. Je ale alarmující, že mají šanci projít přes kontrolu evropských politiků. Nevědomost a pasivita většiny lidí jim jen nahrává," vysvětlil Profant důvod akce. Připlutí "strýčka Sama" na náplavku a boj Pirátů o české "národní pivo" Budvar ale za nepříliš příznivého počasí sledovaly jen zhruba dvě desítky příznivců strany.

Psali jsme:
Němci se bouří proti dohodám TTIP a CETA, do ulic vyšlo 150 tisíc lidí
 

Zatímco dohoda s USA ještě není hotova, CETA už v sousedním Německu míří k ratifikaci. Má snížit cla u 98 procent zboží a umožnit firmám, aby se u protistrany ucházely o veřejné zakázky. Podepsána má být na podzim během summitu EU s Kanadou. Proti dokumentu ale podalo společnou ústavní stížnost více než 125.000 Němců. Jde zatím o nejrozsáhlejší podobnou stížnost v dějinách Německa.

Podle pirátské strany a dalších odpůrců by deregulace obchodu měla negativní dopady na evropské standardy potravin, ochrany životního prostředí, veřejných služeb i místní ekonomiky.

"TTIP navíc počítá s masivním zavedením problematických soudních arbitráží, kdy nadnárodní firma může zažalovat stát, pokud jí svou legislativou nepůjde na ruku. CETA zase obsahuje nepřijatelné pasáže týkající se autorského práva, jež obsahovala už jednou zamítnutá smlouva ACTA," uvedl mluvčí strany Mikuláš Ferjenčík.

Přijetí dohody by podle pirátů například pravděpodobně rozřešilo dlouholetý soudní spor o značku piva Budweiser, který by skončil v neprospěch českobudějovického Budvaru. Ještě horší by ale podle Pirátů bylo ohrožení ochrany soukromí americkým firemním právem.

Související

Jakub Michálek

Původní návrh pandemického zákona podle Pirátů zaváděl vysoké pokuty

V návrhu pandemického zákona byla podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka přílišná výše pokut například za nenošení roušky, činit by mohly až 100.000 korun. Piráti chtějí hranici snížit. O zákonu dnes budou opět jednat lídři stran, nyní k němu zasedá část vlády. Podle předsedy hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Víta Rakušana nepřipadá další prodloužení nouzového stavu po 28. únoru v úvahu.

Více souvisejících

pirátská strana TTIP (Dohoda o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 18 minutami

před 59 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy