Kauza Mrencová: Zastupitelé vzali kontrolu na vědomí bez debat, věc šetří policejní centrála

Brno – Kontrolní výbor nenašel ve spolupráci a smlouvách mezi Krajským úřadem Jihomoravského kraje a firmami Markentigové centrum Profil a Producentské centrum Profil, které jsou spojené s lobbistkou Janou Mrencovou, nenašel pochybení. Jihomoravští Zastupitelé vzali kontrolu na vědomí bez debat.

„Z materiálů jsme nezjistili nedodržení právních předpisů včetně interních právních předpisů krajského úřadu na úseku samostatné působnosti," uvedl už dříve k závěru předseda kontrolního výboru a opoziční zastupitel Stanislav Navrkal (KSČM). Výbor prověřil téměř třicet smluvních vztahů mezi krajským úřadem a firmami.

Vztahy kraje s firmami kolem Mrencové nadále prověřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Podle mluvčího NCOZ Jaroslava Ibeheje nejsou zatím žádné informace ke zveřejnění. Státní zástupce Jan Petrásek, který podal centrále podnět k prověření, dodal, že v případu zatím není nic nového. Trestní řízení je vedené proti neznámému pachateli. Existuje podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Někdejší mluvčí kraje Denisa Kapitančiková tvrdí, že obě firmy braly peníze od kraje za práci, kterou neodvedly. Krajští pracovníci podle jejích slov posílali Mrencové vlastní vypracované zprávy a fotografie, na které pak měla Mrencová vystavovat faktury. Kraj s firmami uzavřel smlouvy na služby za 3,75 milionu korun.

Kauzu rozpoutal článek v Mladé frontě Dnes, pozornost se zaměřila na osobu skrytou za e-mailovou adresou Lucie Proutníková. Z ní léta chodila novinářům Haškova vyjádření i avíza na akce s jeho účastí. Kapitančiková tvrdí, že Proutníková neexistuje a je to pseudonym Mrencové.

Mrencové letos soud udělil nepravomocně podmínku za to, že bývalému místostarostovi Mariánských Lázní Petru Horkému slibovala za peníze ovlivnění novinářů.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) uvedl, že Proutníkovou nezná, ale spolupráci s Mrencovou nepopíral. Celou věc označil za politický boj před volbami. Kvůli kauze s ním odmítlo po volbách spolupracovat hnutí ANO a koalice Zelených a Pirátů, sociální demokraté ho však z pozice lídra nestáhli.

„Je to důkaz toho, že Hašek ve skutečnosti na kraji žádnou opozici nemá, respektive má ji ochočenou," uvedl pro EuroZprávy.cz spolupředseda jihomoravských zelených Matouš Vencálek.

Související

Soud, ilustrační foto

Lobbistka Mrencová nesouhlasí s trestem, kauzu přezkoumá Nejvyšší soud

Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek nad lobbistkou Janou Mrencovou. V letité kauze dostala podmínku, stejně jako bývalý místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký. Mrencová už v létě doručila k Okresnímu soudu v Chebu dovolání. Teprve před několika dny však okresní soud odeslal dovolání spolu se spisem nejvyšší instanci k rozhodnutí
Michal Hašek /ČSSD/, bývalý Jihomoravský hejtman

Kauza Mrencová odložena. Zvítězila pravda a láska, raduje se Hašek

Brno - Policie odložila případ spolupráce Jihomoravského kraje a firem kolem odsouzené lobbistky Jany Mrencové, které zajišťovaly propagaci kraje. Nejde o trestný čin, řekl dnes ČTK státní zástupce Jan Petrásek. Bližší informace sdělí poté, až se seznámí s usnesením. Policie vyšetřovala podezření, že firmy inkasovaly za působnosti bývalého hejtmana Michala Haška (ČSSD) peníze za neodvedenou práci. Hašek je za rozhodnutí rád, řekl ČTK.

Více souvisejících

Jana Mrencová (lobbistka) Brno Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 12 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy