Nedemokratické Německo je hluché k zájmům svých občanů? Z Česka přichází ostrá kritika, míří do nejvyšších míst

Praha – Situace a nálady v Německu, které jsou spojené s velký počtem příchozích migrantů, nahrávají menším a radikálnějším stranám, které na rozdíl od těch zavedených partají volní často velmi ostrou antiimigrační rétoriku. Podle některých jsou tyto strany v čele s Alternativou pro Německo (AfD) populistické, s tím ale důrazně nesouhlasí bývalý ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, hudebník a bývalý novinář Ladislav Jakl.

„Podle německého prezidenta Joachima Gaucka si 'populisté' na německé demokracii 'vylámou zuby'. Řekl to v rozhovoru pro deník Saarbrückner Zeitung. 'Zavedené strany' prý nesmějí ze strachu menšiny obyvatel vytvářet ústřední politické téma," cituje Jakl na stránkách Institutu Václava Klause německou hlavu státu.

S takovými slovy důrazně nesouhlasí. „Abychom pochopili novořeč dnešních vládnoucích německých politiků, je třeba jejich výroky přeložit. Populisty jsou u nich nazývaní všichni ti, kteří nejsou hluší k zájmům německých občanů a jejich náladám z masívního přílivu nelegálních přistěhovalců a z pokračující bruselské unifikace a krize EU. 'Zavedené strany' jsou ty, které už od války drží monopol na moc a nepřipouštějí žádnou alternativu," domnívá se Jakl.

„Je to opravdu 'demokracie', na čem si podle Gaucka mají vylámat nová uskupení své zuby? Nikoli, to právě tato uskupení (jako třeba AfD) teprve skutečnou demokracii do současných po dlouhá desetiletí zabetonovaných poměrů přinášejí. A na čem si tato uskupení mají vylámat zuby? Je to opravdu demokracie, nebo spíše mediální mašinérie a státní moc?"ptá se někdejší novinář.

Slova německého prezidenta si proto vykládá po svém. „Gauck tedy chtěl říci: nepřipustíme demokracii, nepřipustíme, aby část německých voličů, která nesouhlasí s naším dosavadním neotřesitelným monopolem na moc, získala demokratickou cestou svůj legitimní vliv na rozhodování. Pak by panu prezidentovi Gauckovi měl někdo sdělit, co se v dějinách už mockrát stalo: pokud se dlouhodobě odstavené významné části veřejnosti nepodaří prolomit si cestu k podílu na správě státu v rámci stávajícího systému, najde si tuto cestu mimo systém. A to je přesně scénář, o který si Gauck svým postojem říká," varuje Jakl.

Protiimigrační AfD přitom získala v posledním průzkumu veřejného mínění zatím největší podporu. Pokud by se nyní konaly volby do spolkového parlamentu, pro AfD by hlasovalo 16 procent Němců, čímž by se stala třetí nejsilnější stranou. Dosavadní vládní koalice by si ale stále udržela těsnou většinu.

Související

Ladislav Jakl

Jakl dostal za potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok má zaplatit 5000

Ladislav Jakl, někdejší tajemník bývalého prezidenta Václava Klause, dostal za loňskou potyčku v metru pokutu 1000 korun, jeho sok musí zaplatit 5000 korun. ČTK to dnes sdělil Jakl. O výši trestu rozhodl úřad Prahy 1, informovala dnes Česká televize. Policie případ odložila a předala úřadu jako přestupek, na což si Jakl neúspěšně stěžoval u státního zastupitelství.
Ladislav Jakl

Ladislav Jakl a potyčka v metru? Postup policie byl správný

V případě potyčky někdejšího tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla s mužem v metru postupovala policie podle státního zástupce správně. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz na základě vyjádření šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka. Jakl podle serveru na dotazy k rozhodnutí žalobce nereagoval. Jakl tvrdil, že byl letos v květnu v Praze napaden, podle policie se ale jednalo o vzájemnou potyčku. Jakl následně požádal Vrchní státní zastupitelství v Praze, aby prověřilo počínání policie při vyšetřování.

Více souvisejících

Ladislav Jakl Joachim Gauck Alternativa pro Německo (AfD)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 14 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí na státní svátek: Středa bude nejchladnějším dnem týdne

I příští týden si lidé kromě víkendu užijí volno také ve středu, kdy je druhý z květnových státních svátků. Podle předpovědi by měl být Den vítězství nejchladnějším dnem nadcházejícího týdne. Maxima dosáhnou 17 stupňů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy