Největší favorité senátních voleb? Bookmakeři vypsali sázky

Praha – Sociální demokrat Zdeněk Škromach obhájí na Hodonínsku post senátora. To si alespoň myslí bookmakeři společnosti Fortuna, kteří na jeho zvolení vypsali kurz 1,15:1.

Podle Fortuny je také vysoce pravděpodobné vítězství Petra Šilara (KDU-ČSL), Tomáše Jirsy (ODS), Jana Žaloudíka (bezp.) a Stanislava Juránka (KDU-ČSL), jejichž kurzy jsou 1,2:1 až 1,25:1.

Volby do Senátu se konají vždy v sudých letech ve 27 volebních obvodech z celkových 81. Letos svůj senátorský post obhajuje 19 kandidátů, podle bookmakerů 14 z nich křeslo s velkou pravděpodobností opět získají.

Těžkou pozici by měl mít na Berounsku Jiří Oberfalzer (ODS) s advokátem Janem Holáskem (KDU-ČSL/SZ/Nestran.), kde mají oba kurz 1,9:1. V podobné situaci je v Ústí nad Labem Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) v souboji s ústeckým zastupitelem Martinem Hausenblasem (JsmePRO!/SZ/Piráti). Oba mají kurz 2,3:1.

Tři stávající senátoři pak nejsou ve svých obvodech favority. Na Karlovarsku bookmakeři v souboji s Janem Horníkem (bezp.) více věří osminásobnému vítězi Velké pardubické Josefu Váňovi (za ANO), který má kurz 1,6:1. V Praze 10 má podle nich větší šanci než Ivana Cabrnochová (SZ) zastupitelka Prahy 10 Renata Chmelová (za KDU-ČSL), která má kurz 1,7:1. Podobné je to na Jičínsku, kde je v souboji s Josefem Táborským (ČSSD) favoritem jičínský starosta Jan Malý (ANO) s kurzem 1,8:1.

V osmi obvodech, kde současní senátoři už znovu nekandidují, mají nejnižší kurzy bývalý primátor Liberce Jan Korytář (Změna) a na Táborsku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

I letos kandiduje řada bývalých nebo současných sportovců. Kromě Váni má podle Fortuny poměrně vysokou šanci na zvolení bývalému hokejista Jiří Šlégr (za ČSSD) na Mostecku s kurzem 2,15:1 a někdejší skokan na lyžích Pavel Ploc (ČSSD) na Liberecku s kurzem 3,5:1. Oba už mají s politikou zkušenosti díky působení v Poslanecké sněmovně.

Naopak bývalý vzpěrač Ota Zaremba (DSSS), který kandiduje na Mostecku, podle bookmakerů při kurzu 45:1 velké šance na zvolení nemá. Kandiduje také několikanásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák (za A, na Hodonínsku má druhý nejnižší kurz 8:1 za favorizovaným Zdeňkem Škromachem. Bývalý cyklista Josef Regec (za SsČR) na Blanensku senátorský post obhajuje, podle kurzu 1,6:1 s velkými nadějemi.

Z ostatních známých osobností má podle bookmakerů poměrně vysokou šanci tanečník Vlastimil Harapes (za ANO) v Praze 6 s kurzem 3,25:1. Naděje ostatních už nejsou z hlediska kurzů tak vysoké. Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková (za Úsvit) je v Ostravě s kurzem 6:1 na čtvrtém místě, bývalý šéf Sazky Aleš Hušák v Praze 6 s kurzem 13:1 na páté pozici. Saxofonista Felix Slováček (za SsČR) má jako kandidát v Praze 10 kurz 20:1.

Do druhého kola postoupí dva nejlepší z kola prvního. V případě, že některý z kandidátů získá v prvním kole nadpoloviční většinu, postupuje přímo do Senátu.

Ostatní sázkové společnosti zatím kurzy na volby nevypsaly, Tipsport a Chance tak učiní v nejbližších dnech. První kolo senátních voleb se koná 7. a 8. října, druhé o týden později.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Volby 2016 Zdeněk Škromach

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 57 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy