Trenýrky na Hradě se vrací k soudu, dle Ztohoven plýtvání penězi daňových poplatníků

Praha - Odvolací soud v pondělí vyhověl námitce státní zástupkyně a zrušil rozhodnutí, podle kterého není vyvěšení rudých trenýrek na Pražským hradem trestným činem. Kauza se tak znovu vrátí k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

"Česká televize to uvedla s odvoláním na mluvčí pražského městského soudu Markétu Puci. „Městský soud v Praze v této věci rozhodoval v pondělí v neveřejném zasedání, to znamená, že nebyli účastni ani účastníci řízení a byl přítomen pouze trestní senát. A rozhodl tak, že se případ vrací zpět Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby ho znovu projednal," řekla Puci ČT.

Podle výtvarné skupiny Ztohoven jde o nehospodárné protahování soudního řízení. Daňové poplatníky to podle ní stojí obrovské množství peněz. „Celé to přestává dávat smysl, když si spočteme náklady, které daňoví poplatníci museli na toto řízení vynaložit. Už mnohonásobně překračují domnělou způsobenou škodu," řekl ČTK mluvčí skupiny Zhotoven Petr Žílka.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček už dříve uvedl, že podle něj veřejnost rozhodnutí soudu nepřijme. Členy skupiny, které říká „Sto hoven", označil za chudáky. Dnes dodal, že rozhodnutí odvolacího soudu lze jen uvítat.

Případem se soud zabýval koncem srpna. Žalobci umělce ze skupiny Ztohoven vinili z výtržnictví, poškozování cizí věci a krádeže. Hrozily jim až tři roky vězení. Žalobkyně Zuzana Beňová pro performery navrhovala podmíněné tresty. Se srpnovým rozhodnutím soudu nesouhlasila. Novinářům řekla, že i svoboda projevu má hranici stanovenou zákonem.

Členové skupiny Filip Crhák, Matěj Hájek a David Hons vyměnili prezidentskou standartu za obří červené trenýrky loni 19. září. Chtěli tak protestovat proti politice prezidenta Miloše Zemana. V přestrojení za kominíky vylezli na střechu Hradu po lešení a poté, co standartu vyměnili, ji podle obžaloby shodili ze střechy. Později oznámili, že vlajku rozstříhali a rozdali lidem.

„My jsme jako skupina rozstříhali standartu na 1152 kousků a tím, že jsme to propojili s bitcoinovou sítí, jsme vytvořili unikátní umělecká díla, která se na trhu pohybují kolem 10.000 korun za kus. Tím jsme brutálně navýšili hodnotu standarty," řekl dnes ČTK Žílka.

K tomu, že standartu za trenýrky vyměnili, a že při tom přestřihli lanko na stožáru standarty se umělci přiznali a dodali, že jsou připraveni škodu uhradit. Nesouhlasili však s výší, která byla uvedena ve spise. Hájili se také tím, že mají právo na svobodný projev.

Podle žalobců chozením po střeše a přestřihnutím lanka na stožáru způsobili umělci škodu 55.000 korun, za standartu stát požadoval 33.000 korun. Jako náhradu nemajetkové újmy žádal dalších 310.000 korun.

Související

Ztohoven

U Stalina zaplály ohně: Skupina Ztohoven zapálila bronzové mísy na Letné

To místo je prokleté. Stávala tam kdysi, v letech 1955-1962, socha Josefa Vissarionoviče Stalina. Dnes ráno tam zaplály ohně – ve dvou postranních bronzových mísách. Za performancí, která poděsila několik Pražanů, stojí umělecká skupina Ztohoven, proslulá hned několika předchozími akcemi, naposledy vyvěšením červených trenýrek na Pražském hradě.

Více souvisejících

Ztohoven Pražský Hrad Miloš Zeman

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy