Bárta se vrací na scénu. Slíbil 60 milionů, stojí za Blokem proti islámu, tvrdí Konvička

Praha - Někdejší předseda strany Věci veřejné a podnikatel Vít Bárta se opět na scéně. Podle lídra Bloku proti islámu Martina Konvičky stojí právě on na pozadí spojení iniciativy se stranou Úsvit v říjnových volbách.

Bývalý představitel Bloku proti islámu Martin Konvička vypodíval na policii kvůli trestnímu oznámení, které na něj podala jeho někdejší kolegyně Jana Volfová. Podle MF Dnes během výslechu detailně popsal spory o peníze, které doprovázely spojení jeho iniciativy s parlamentní stranou Úsvit - Národní koalice. 

Konvička tvrdí, že na spojení těchto dvou politických subjektů mohl vydělat 60 milionů korun. Podle jeho výpovědi byl ale celý plán vytvořen právě bývalým předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou, podíl na něm prý měla i bývalá místopředsedkyně Bloku proti islámu Jana Volfová.

"Předestírali mi geniální plán na úplné propojení mé občanské aktivity a osiřelých poslanců Okamurova Úsvitu. Jsou to neschopní blbci, budou dělat to, co si budeme přát, a ty na své aktivity získáš 60 milionů korun státních peněz, malovali světlou budoucnost protiislámského hnutí," vypověděl podle deníku Konvička.

Konvička už před několika měsíci přiznal, že mu "Vítek tu a tam s něčím pomůže". Slova Martina Konvičky ohledně Víta Bárty prý také potvrdilo i několik poslanců. Bárta ale odmítá na jeho slova jakkoliv reagovat.

"Mě žádný takový (a hlavně nesmyslný) slib nikdo nedal. Finanční prostředky které máme jsou určeny na práci, kampaň, legislativu.. Těžko je může kdokoli, komukoli slibovat. Ale možná to je pravý důvod, proč pan Konvička smlouvu o spolupráci mezi BPI a Úsvitem (kterou sám podepsal), vypověděl. Bylo to poté, co jsme odmítli dávat komukoli!! peníze "na ruku". Jasně jsme řekli, že prostředky půjdou POUZE DO SPOLEČNÉ KAMPANĚ. Z toho co pan Konvička říká je zřejmé, že se domlouval na "jiných" věcech nejen za zády Úsvitu, ale i ostatních členů Bloku. To je realita. Závěr nechme na Policii ČR, která to řeší," uvedl v reakci pro server Globe24.cz 1. místopředseda hnutí Úsvit – národní koalice Marek Černoch.

Související

Vít Bárta

Exministr Bárta definitivně osvobozen. Šéf žalobců nepodal dovolání

Osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Nejvyšší státní zástupce nepodal dovolání k Nejvyššímu soudu, sdělil ČTK mluvčí zastupitelství Petr Malý. V medializovaných odposleších se tehdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) a lobbista Roman Janoušek oslovovali "Mazánku" a "Kolibříku".

Více souvisejících

Vít Bárta Martin Konvička Jana Volfová

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

včera

Česko podle Pekarové Adamové promarnilo správnou chvíli na přijetí eura

Česko promarnilo správný okamžik na přijetí eura, řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) slovenské agentuře TASR. Šéfka dolní parlamentní komory přesto věří, že se Česko jednou stane členem eurozóny. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy