Orbán se referendem ztrapnil? Lidé jeho vymývání mozků nepodlehli, zní z Česka

Praha – Asi 98 procent Maďarů v nedělním referendu odmítlo uprchlické kvóty stanovené Bruselem. Přesto někteří v souvislosti s hlasováním mluví o propadáku, k urnám totiž nepřišlo potřebných 50 procent voličů, aby bylo platné. Maďarská opozice už vyzvala premiéra Viktora Orbána k rezignaci, slovy kritiky nešetří ani Češi.

„To, že Maďaři, Češi, Slováci i další evropské národy odmítají Bruselem nadiktované povinné kvóty na uprchlíky, ví každý. Viktor Orbán se přesto populisticky rozhodl využít (či zneužít?) tohoto faktu k uspořádání zcela zbytečného a finančně i politicky nákladného referenda ke svému prospěchu," komentuje uspořádání referenda bývalý europoslanec a někdejší místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

Psali jsme:
Maďaři řekli jasné "ne" uprchlickým kvótám, referendum bude patrně neplatné
 

Poukazuje, že mu to kvůli nízké volební účasti nevyšlo. „Je to dobře. Populistický maďarský premiér se v očích domácí i evropské veřejnosti ztrapnil, a Maďaři ukázali, že i ve střední Evropě má populismus své meze. To samozřejmě nemění nic na situaci, že Maďaři, stejně jako Češi, zcela nesmyslné, chybné a Evropu rozdělující povinné kvóty nadále odmítají," dodal na svém facebookovém profilu.

K víkendovému dění v Maďarsku se vrátil i politolog Petr Robejšek, který se ale vyjadřuje mnohem mírněji. Maďarské referendum podle něj dopadlo dle očekávání. „Pozoruhodné byly spíše jeho okolnosti. Řekly nám hodně o reprezentativní demokracii a o moudrosti většiny. V chaotickém světě dneška jsou politici často konfrontováni s překvapivými a zlomovými procesy, které v okamžiku jejich zvolení nikdo nepředpokládal a pro jejichž řešení tudíž nemají mandát. Je proto na místě, když se vláda zeptá celé společnosti. Tím, že Viktor Orbán vyhlásil referendum dokázal, že správně chápe pojem reprezentativní demokracie a chce vládnout s lidmi a ne nad nimi," domnívá se politolog.

Poukazuje také, že demokratické vládnutí v dnešním chaotickém světě nemůže být paušálně legitimizováno pouze jednou za 4-5 let. „Vlády prospějí jak prosaditelnosti svých plánů tak i své vlastní stabilitě, když při zlomových rozhodnutích konzultují celou společnost a opřou se o rezervoár jejich zkušeností. Volební chování maďarských voličů dokládá moudrost masy, na kterou v debatě s odpůrci referenda v posledních týdnech opakovaně upozorňuji. Realistovi je přece jasné, že Maďaři nepodlehli Orbánovu vymývání mozku proti přijímání migrantů; to by jich jistě přišlo k volebním urnám zřetelně nad 50 procent,"komentuje účast Robejšek.

Naopak podle něj lidé správně odhadli jednak převládající postoj ve společnosti a také to, že jej vláda bude respektovat. „Neušlo jim ani to, že boj o kvóty je již pro Brusel prohraný a výsledkem všech těchto úvah byla volební účast pod padesáti procenty. A jen na okraj. Proč vlastně nejsou ve výsledku referenda viditelní Orbánovi odpůrci, o jejichž (zřejmě spíše domnělé) početnosti nás média tak neúnavně informují? Měli přece možnost použít referendum o migrantech k tomu, aby dali najevo, že ve společnosti existuje masivní opozice proti celkovému kurzu Orbánovy vlády." dodal politolog.

Související

Více souvisejících

Maďarsko Libor Rouček Petr Robejšek

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy