Hejtmanem Vysočiny se potřetí stal Jiří Běhounek (za ČSSD)

Jihlava – Už potřetí za sebou povede kraj Vysočina Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Rozhodli o tom dnes při hlasování zastupitelé. Krajskou koalici tvoří sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Ve volbách vítězná ČSSD má v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO obsadilo dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

Pro Běhounka hlasovalo 38 ze 45 přítomných zastupitelů. Statutárním náměstkem hejtmana byl zvolen Pavel Franěk (ANO). Dalšími čtyřmi náměstky se stali Vladimír Novotný (ČSSD), Josef Pavlík (ANO), Jana Fischerová (ODS) a Pavel Pacal (koalice Starostové pro Vysočinu). Devítičlennou radu kraje doplnili sociální demokraté Jana Fialová, Martin Hyský a Jan Hyliš.

Franěk bude spravovat resort sociálních věcí a neziskových organizací. Novotný bude dohlížet na zdravotnictví, Fischerová na kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a mezinárodní vztahy, Pavlík na majetek a finance a Pacal na regionální rozvoj. Fialová je radní pro školství, mládež a sport, Hyský má resort lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí a Hyliš povede krajskou dopravu a silniční hospodářství.

Běhounek ještě před zahájením ustavujícího zasedání oznámil rezignaci Petra Krčála, zvoleného za ČSSD. Krčál bude působit jako náměstek ministryně práce a sociálních věcí. Jeho místo v krajském zastupitelstvu proto zaujal jako náhradník primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Miloš Vystrčil (ODS) před volbou náměstků hejtmana vyzval Josefa Pavlíka, aby se vyjádřil ke spekulacím tisku o jeho členství v Lidových milicích. Pavlík prohlásil, že si toho není vědom. Pokud by se v budoucnu ukázalo, že Pavlík v milicích působil, bylo by to podle Vystrčila důvodem k odchodu ODS z koalice.

Volbu Běhounka hejtmanem nepodpořili lidovci. Jejich lídt Jaromír Kalina se zajímal, proč se počet náměstků hejtmana zvýšil ze dvou na pět. Hejtman mu řekl, že koaliční strany se tak rozhodly a že to není nic neobvyklého. Připomněl, že v jiných krajích byl v minulosti i větší počet náměstků.

Nové krajské zastupitelstvo se podle staronového hejtmana musí soustředit hlavně na dokončení rozdělaných úkolů, týkajících se krajských nemocnic, silnic a čerpání evropských peněz. "I v sociálních službách bude mnoho práce. Bez vědomí rady kraje zatím nechci nic konkrétně rozebírat," řekl Běhounek ČTK.

Koalice bude na Vysočině vládnout v příštích čtyřech letech bez dalších uvolněných funkcí. V minulých dvou volebních obdobích vládla v kraji menšinově ČSSD s podporou KSČM. Komunistům za to připadly tři placené funkce předsedů výborů. „Byla to jiná politická situace," řekl už dříve Běhounek. Podle Vystrčila bylo zrušení těchto placených funkcí jednou z podmínek vstupu občanských demokratů do koalice.

Související

Více souvisejících

Kraj Vysočina jiří běhounek

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy