Za lživé osočení Schapira trest nepadne, zní z Hradu. Zeman si s Forejtem promluvil

Praha - Prezident Miloš Zeman nevyvodí žádné důsledky z chybné informace hradního protokolu o neúčasti amerického velvyslance Andrewa Schapira na oslavách 28. října na Hradě. Prezident také dodrží termín výměny dvou ministrů kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) 30. listopadu.

S ředitelem protokolu Jindřichem Forejtem si o omylu promluvil. "Pan prezident z toho nebude vyvozovat nějaké personální nebo jakékoliv jiné důsledky. Osobní rozmluva vše vyřešila," uvedl dnes Jiří Ovčáček, hradní mluvčí.

Zeman Schapira ve středu 9. listopadu obvinil, že se "jako téměř jediný z velvyslanců" neúčastnil oslavy státního svátku na Pražském hradě. Americké velvyslanectví Zemanovo tvrzení odmítlo. Podle ambasády Schapiro na ceremoniálu ve Vladislavském sále byl, což dokazují i fotografie v médiích. Potvrdil to také německý velvyslanec v Česku Arndt Freytag von Loringhoven, který vedle Schapira seděl.

Psali jsme:
Omluva Schapirovi? Za Zemana se stydíme, ne všichni Češi jsou tak neomalení. Přijměte naši omluvu. A pak promluvil Hrad
Sobotka vyčká, jaká bude Trumpova reálná politika. Schapiro patrně skončí, Ovčáček už glosuje
 

Hrad nejprve k omluvě neviděl důvod. "Netřeba se omlouvat neviditelnému," uvedl ve čtvrtek 10. listopadu Ovčáček. O den později ale prezident vydal prohlášení, ve kterém se za omyl omluvil.

Schapiro měl loni výhrady k Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy. Zeman na to reagoval prohlášením, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval. Zeman věří tomu, že po zvolení Trumpa americkým prezidentem se vztahy Česka s USA zlepší. Vztahy podle něj nebudou zatíženy "některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat".

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrew Schapiro Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 42 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy