Castrův boj za svobodu? Vždyť podpořil sovětskou invazi do ČSSR, mračí se Zaorálek

Hradec Králové - Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejdřív Fidel Castro jako revolucionář ztělesňoval v lidech velké naděje, postupně se z něj ale stal diktátor. Prezident Miloš Zeman se zatím k úmrtí bývalého vůdce Kuby nevyjádřil.

Kuba se za Castrova vedení za studené války stala součástí někdejšího sovětského bloku, Castrův život byl hodně složitý a hodně bouřlivý, uvedl Sobotka. "Na druhou stranu byl do značné míry nezávislý z hlediska svého jednání a svého rozhodování," dodal.

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) připomněl Castrův postoj k sovětské invazi do Československa v roce 1968. "Možná někdy Fidel Castro bojoval za svobodu. Ale já jsem nikdy nemohl zapomenout, že když jsme my v roce 1968 také bojovali za kus svobody, tak Fidel Castro podpořil Sovětský svaz a invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa," sdělil Zaorálek ČTK. Dodal, že Castrovy sliby demokratických reforem skončily pronásledováním opozice, cenzurou tisku a zákazem emigrace.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil Fidela Castra za "bojovníka za svobodu kubánského lidu". Vyjádřil soustrast Castrově rodině a rovněž "kubánskému lidu a všem, jež na odkaz Fidela Castra nikdy nezapomenou".

Bývalý český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) soudí, že Castrova smrt může vést k omezenému uvolnění, protože jeho bratr Raúl se už nebude muset ohlížet na to, co by jeho činům řekl Fidel. Schwarzenberg je přesvědčený, že ale nepůjde o velké změny, nastávat budou pomaleji.

Vláda Fidela Castra na Kubě v datech:

1. ledna 1959 — Castrovi povstalci se chopili moci, diktátor Fulgencio Batista uprchl z ostrova.

červen 1960 — Kuba znárodnila Spojenými státy vlastněné ropné rafinérie poté, co odmítly zpracovávat sovětskou naftu; do října byly znárodněny prakticky všechny ostatní americké podniky.

říjen 1960 — Washington zakázal exportovat veškeré zboží na Kubu s výjimkou jídla a léků.

Psali jsme: Castro byl symbolem celé epochy, řekl Putin. Kuba vyhlásila smutek, pohřeb bude 4. prosince
 

16. dubna 1961 - Castro vyhlásil Kubu socialistickým státem.

17. dubna 1961 - nepovedená invaze kubánských exulantů s podporou americké CIA v Zátoce sviní.

7. února 1962 - Washington zakázal veškerý kubánský import.

říjen 1962 - americká blokáda si vynutila odstranění sovětských jaderných raket z Kuby; americký prezident John F. Kennedy soukromě souhlasil, že nepodnikne invazi na Kubu.

duben 1980 - exodus z přístavu Mariel poté, co Kuba prohlásila, že může kdokoli odejít; z ostrova uprchlo zhruba 125.000 Kubánců.

srpen 1994 - Castro prohlásil, že nebude bránit Kubáncům v odchodu. Na moře se vydalo na 40.000 lidí, aby dopluli do Spojených států.

31. července 2006 - Fidel Castro oznámil, že podstoupil operaci a dočasně předal moc bratru Raúlovi.

19. února 2008 - Castro rezignoval coby kubánský prezident.

červenec 2010 - po letech v ústraní se Castro znovu začal objevovat na veřejnosti. Navštívil vědecký ústav, poskytl televizní rozhovor, hovořil s akademiky a dokonce se vypravil na delfíní představení do mořského akvária.

19. dubna 2011 - Raúl Castro vystřídal Fidela na postu prvního tajemníka komunistické strany. Jednalo se o poslední oficiální funkci, kterou Fidel Castro zastával.

19. dubna 2016 - Fidel Castro přednesl projev na rozloučenou na sedmém sjezdu kubánských komunistů. Prohlásil přitom: "Brzy budu jako všichni ostatní. Čas si přijde pro nás pro všechny, ale ideje kubánské revoluce přetrvají."

Související

Fidel Castro Rozhovor

Castro se chopil moci před 65 lety. Kubánský režim má neuvěřitelnou schopnost redefinovat se v zájmu přežití, uvádí Březinová

Před pětašedesáti lety, 16. února 1959, se předsedou vlády na Kubě stal Fidel Castro. Právě on byl klíčovou postavou revoluce, která krátce předtím svrhla diktátora Fulgencia Batistu. Hlavní motivací tehdejších změn byla touha kubánské společnosti po naplnění skutečné nezávislosti země, domnívá se Kateřina Březinová v rozsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanistka působící na Metropolitní univerzitě v Praze také připomněla, že Castro v této době odmítal, že by byl komunistou – k ideologii marxismu-leninismu se přihlásil později. Odbornice na Latinskou Ameriku však problematizuje interpretaci, že se tak stalo pouze pod vlivem probíhající studené války, byť špatné vztahy mezi Kubou a Spojenými státy v orientaci Castrova režimu na Sovětský svaz podle ní sehrály svou roli.

Více souvisejících

Fidel Castro Bohuslav Sobotka Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy