Forejt je zaměstnancem MZV, má neplacené volno. Už se vyjednává o nástupci

Praha - Dlouholetý hradní protokolář Jindřich Forejt dnes oznámil svou rezignaci, jako důvod uvedl zdravotní problémy. Kancléř prezidenta Vratislav Mynář už jedná s někdejším hradním protokolářem Miroslavem Sklenářem o možné "částečné spolupráci". Forejt je nadále zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí.

"Není tajemstvím, že se s panem Sklenářem známe historicky, protože dlouhou dobu na Hradě působil. Já s ním v nejbližší době povedu nějakou diskusi, jestli by uměl najít prostor, nebo společně jestli bychom uměli najít prostor, pro nějaké částečné využívání jeho profesionálních služeb," řekl Mynář.

"Nemyslím si, že je to otázka toho, že bych jmenoval pana Sklenáře ředitelem protokolu, takhle ta otázka není," dodal Mynář na dotaz, zda by se Sklenář mohl stát nástupcem Forejta.

Sklenář nyní působí v čínské firmě China Energy Company Limited (CEFC). Seznam.cz v pondělí uvedl, že je hlavním kandidátem na místo ředitele hradního protokolu. Kdyby nabídku odmítl, dalším v pořadí má být zástupce ředitele protokolu Vladimír Kruliš, člen Strany práv občanů, který měl v minulosti vztah s dcerou prezidenta Kateřinou Zemanovou. Blesk.cz jako další variantu uvedl dalšího zaměstnance hradního protokolu Tomáše Šebestu.

Psali jsme:
Češi jsou smějící se bestie? Už žertují na Forejtův účet. Podívejte se sami Potvrzeno: Protokolář Forejt skončil na Hradě, čelil kritice ze všech stran
 

Mynář zároveň řekl, že byl podle něj odbor protokolu Forejtem po celou dobu "velmi dobře veden" a zbylí pracovníci odboru nyní zvládnou bez problémů po nějakou dobu zajišťovat jeho chod. Konec Forejta ve funkci nechtěl příliš komentovat. Pouze řekl, že odchod šéfa protokolu "nepropojuje s žádnými spekulacemi typu video". Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka nebyl nikdo vedením odboru protokolu pověřen.

"Na nás se pan Forejt neobrátil s tím, že by nás informoval o tom, že končí na Pražském hradě... Zabýval bych se tím až tehdy, pokud by se na nás skutečně obrátil a chtěl u nás pracovat," řekl v Bruselu českým novinářům ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pro Forejta by pak na ministerstvu platila stejná pravidla jako pro další zaměstnance.

"Mohu potvrdit, že pan Forejt je veden v evidenci zaměstnanců ministerstva zahraničních věcí. Momentálně je na neplaceném služebním volnu. V resortu má asistentskou pozici. Pokud o to požádá, má nárok na odpovídající pozici," uvedla Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Už za éry Václava Klause vláda schválila hradního ceremoniáře na funkci velvyslance ve Vatikánu. Miloš Zeman však po svém zvolení do čela státu uvedl, že Forejt bude ve funkci pokračovat. "Pan Forejt byl schválen už minulou vládou do funkce velvyslance ve Vatikánu a já věřím, že po skončení mého funkčního období tam nastoupí. Do té doby si on i já přejeme zůstat ve vzájemné spolupráci v takových funkcích, v jakých jsme," prezident před dvěma lety.

Související

Jindřich Forejt

Ovčáček dementoval zprávu o úmrtí Forejta

Česká média dnes přišla s informací, že ve věku 43 let zemřel bývalý protokolář exprezidenta Václava Klause Jindřich Forejt. Na Twitteru to původně oznámili exministr kultury Daniel Herman. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček ale tuto informaci popřel.

Více souvisejících

Jindřich Forejt ministerstvo zahraničí Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 8 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 8 hodinami

Blinken kritizuje Izrael: Zabíjíte civilisty, ale vůdce Hamásu jste neutralizovat nedokázali

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli kritizoval postup Izraele ve válce v Pásmu Gazy. Izraelská taktika podle něj způsobila velký počet civilních obětí, ale nedokázala neutralizovat vůdce hnutí Hamás. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy