Bělobrádek: Ministerstvo pro vědu má smysl jen s novým zákonem, má vzniknout i blacklist příjemců dotací

Praha - Co vše přinese nový zákon z dílny KDU-ČSL? Například změny ve fungování Grantové a Technologické agentury, novou vědeckou radu ČR i takzvaný "blacklist" příjemců dotací na výzkum, kteří opakovaně porušují zákon.

Jednou z hlavních částí je návrh na vznik nového ministerstva pro vědu. Když zákon neprojde v současném volebním období, připraví ho Bělobrádek pro novou politickou reprezentaci. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK.

Vláda v srpnu schválila věcný záměr zákona, v současnosti pracují Bělobrádkovi legislativci na paragrafovém znění. Dnes o něm diskutovali s poslanci u kulatého stolu ve Sněmovně. Kritika zazněla zejména ohledně plánů na zařazení obou agentur pod nové ministerstvo.

Větším "přitažením" obou agentur ke státu, zejména Grantové agentury ČR, která každoročně rozděluje více než tři miliardy korun na základní výzkum, se podle poslance Františka Váchy (nezáv. za TOP 09) může omezit její nezávislost. "Nemám nic proti tomu, kdyby byla částečně pod ministerstvem, ale rozhodovací pravomoc musí být nezávislá, protože GA ČR podporuje svobodný nezávislý výzkum," řekl.

GA ČR i Technologická agentura by měly přejít pod nové ministerstvo hned po jeho vzniku. Úřad by měl zastřešit i některé kompetence ministerstva školství a vládní rady pro výzkum. Pro obě agentury se například navrhuje, aby fungovaly jako správní úřady a jejich zaměstnanci podléhali služebnímu zákonu.

Psali jsme:
Bělobrádek narazil. Vláda nepodpoří návrh na změnu zákona o podpoře výzkumu
 

Vzniknout by měla nová Vědecká rada ČR, která má podle návrhu být nezávislým a reprezentativním orgánem, nikoliv poradním orgánem vlády jako současná Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Vydávat by měla stanoviska a doporučení. Prorektor Masarykovy univerzity Petr Dvořák namítl, že problémem většiny nezávislých rad je, do jaké míry se mají jejich stanoviska brát vážně. "Je potřeba radě dát pravomoci, aby to nebyla trafika pro vysloužilé vědce," poznamenal k tomu poslanec Vácha.

Související

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Komise nemá indicie, že by BIS postupovala nezákonně, uvedl Bělobrádek

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nemá žádné indicie, že tato zpravodajská služba postupovala nezákonně. ČTK to po dnešní schůzi řekl předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Členové se po více než roce vrátili k obvinění prezidenta Miloše Zemana, že ředitel BIS Michal Koudelka nařídil v minulosti odposlechy lidí z jeho nejbližšího okolí, a odposlouchávána tak byla i hlava státu. Na jednání komise o tomto tématu upozornil server Lidovky.cz.

Více souvisejících

Pavel Bělobrádek Vláda ČR Grantová agentura ČR

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy