Kauza ROP Severozápad bobtná, mezi obviněnými jsou krajské špičky ČSSD

Ústí nad Labem - Mezi obviněnými v nové kauze ROP Severozápad jsou obviněni vlivní politici ČSSD z Ústeckého a Karlovarského kraje. Mezi nimi bývalý předseda ČSSD v Ústeckém kraji Arno Fišera, dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní. Obviněn je také bývalý náměstek hejtmanky Jany Vaňhové Pavel Kouda (dříve ČSSD). ČTK to zjistila od advokátů a obviněných.

Policie stále zadržuje devět osob z 24 obviněných, potvrdilo dnes Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ). Zadržováni jsou kvůli obavě, že by mohli ovlivnit dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné.

Obvinění Fišery potvrdil ČTK jeho advokát Jaroslav Ortman. Jeho klient obvinění odmítá. "Obvinění má 183 stran a když ho dostal včera, tak možnosti na posouzení všech věcí jsou naprosto mlhavé a špatné. V každém případě popírá, že by se dopustil trestné činnosti," řekl ČTK Ortman. Zároveň potvrdil, že vlivný sociální demokrat zůstává mezi zadrženými.

Nově byl obviněn také bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje Pavel Kouda (dříve ČSSD). "Nebudu nic komentovat, pokud budete chtít něco vědět, tak se obraťte na mého právníka," řekl ČTK Kouda. Bývalého náměstka potrestal letos ústecký krajský soud zatím nepravomocně tříletým podmíněným trestem s odkladem na pět let v zatím poslední kauze ROP Severozápad.

Psali jsme: ČSSD má další malér: Kvůli ROP Severozápad byla zadržena ústecká exhejtmanka Vaňhová  

Fišera a Kouda tak rozšířil dosud známá a potvrzená jména obviněných, mezi kterými jsou bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji Petr Navrátil (oba ČSSD) nebo někdejší vlivní členové ODS, podnikatel Daniel Ježek a bývalý senátor Alexandr Novák.

Na seznamu všech obviněných, které má ČTK k dispozici, jsou hodnotitelé projektů a také bývalý předseda ODS v Ústeckém kraji a ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala. Jeho telefon je vypnutý. Mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra už dříve ČTK řekl, že Fiala čerpá dovolenou. Mluvčí Ústeckého kraje, který je jediným akcionářem Krajské zdravotní, Lucie Dosedělová ČTK řekla, že kraj o obvinění svého manažera nemá informace. "Policie se na nás neobrátila. Nemáme tedy informace, zda to tak je nebo není. A i kdyby to tak bylo, tak se k tomu nebudeme vyjadřovat do doby, než by došlo k rozhodnutí soudu," řekla ČTK Dosedělová.

Psali jsme: Policie stíhá 24 lidí kvůli činnosti v ROP Severozápad  

V Karlovarském kraji se obvinění týkají mimo jiné někdejší špičky krajské ČSSD. Obviněn byl Petr Navrátil, současný krajský předseda, Jakub Pánik, Miloslav Čermák, oba bývalí náměstci hejtmana, Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní.

Čermákovi se podařilo ČTK dovolat. "Jsem nyní doma, ale nechci se k současné situaci vyjadřovat," řekl ČTK. Podobně i Petr Horký ČTK potvrdil, že byl obviněn, ale je už na svobodě. Čeho se ale obvinění týká, nechtěl konkretizovat. Pánik nebo Navrátil telefony stále neberou.

Mezi 24 lidmi, jejichž obvinění státní zástupci oznámili, je bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz. Ten byl obviněn už loni v prosinci. Na jeho výpovědi podle některých advokátů nová obvinění stojí.

Související

Soud, ilustrační foto

Podvody v ROP Severozápad? Případ Koudy a Kušnierze se spojí s velkou kauzou

Ústecký krajský soud dnes vrátil věc bývalého náměstka hejtmana Pavla Koudy a bývalého ředitele úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petra Kušnierze v případu ROP Severozápad státnímu zástupci. Obžaloba se týkala machinací s dotacemi EU v Ústeckém a Karlovarském kraji. Proti oběma mužů bylo zahájeno trestní stíhání v jiné věci.
Bývalý starosta Chomutova Novák se měl podle tamějšího okresního soudu hlásit ve věznici v Praze na Pankráci 6. prosince, jenže místo toho ve stejný den přijel do teplické nemocnice, kde ho údajně hospitalizovali.

Německo vydalo exsenátora Nováka do ČR, bude stíhaný na svobodě

Berlín/Praha - Alexandr Novák byl ve středu po deseti měsících v německé vazbě předán do rukou českých úřadů. Bývalý senátor, který má německé občanství, v Česku čelí obvinění z manipulace při rozdělování evropských dotací. Novák už zaplatil kauci 16 milionů, bude stíhán na svobodě.

Více souvisejících

kauza rop severozápad ČSSD ústí nad labem

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy