ROP Severozápad není v aktuální kauze poškozený, tvrdí předseda výboru

Ústí nad Labem - Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Severozápad nevznikla v aktuální kauze s 24 obviněnými žádná škoda, tvrdí předseda řídícího výboru Milan Pipal (KSČM). O tom, zda byly projekty ovlivňovány od počátku, jak uvádí policie, nechtěl spekulovat.

Podle Michaela Kise, advokáta obviněného podnikatele Daniela Ježka, vyčíslila policie škodu na 13,9 miliardy korun.

Mimořádně vysokou škodu potvrdil i soudce ústeckého okresního soudu, který poslal podnikatele Ježka do vazby, Martin Majchrák. "Trestnou činnost s takovouto výší škody, se domnívám, zdejší okresní soud ve vazebním zasedání ještě neřešil. Byť se přiznám, že neznám výši škody, která byla kladena za vinu doktoru (Davidu) Rathovi, který byl vzat do vazby také rozhodnutím soudce zdejšího soudu," řekl ČTK Majchrák.

Podnikatel Ježek je v případu jediným vazebně stíhaný. Soud ho poslal do vazby kvůli obavám z ovlivňování svědků. Všechny ostatní obviněné, mezi kterými je řada politiků z Ústeckého a Karlovarského kraje, policie po výsleších propustila.

Psali jsme: Arno Fišera obviněný v ROP Severozápad ukončil členství v ČSSD  

Mezi nimi i bývalou ústeckou hejtmanku za ČSSD Janu Vaňhovou či šéfa ČSSD v Karlovarském kraji Petra Navrátila. Dalšími obviněnými jsou někdejší senátor za ODS Alexandr Novák, ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala (ODS) nebo končící ředitel Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Vladimír Macholda. Obviněn je také první ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Vráblík. Byl stíhán už v poslední Kušnierzově kauze, ale ústecký krajský soud ho letos v březnu obžaloby zprostil.

Úřad Severozápad o případu nemá žádné oficiální informace a není účastníkem trestního řízení. ROP Severozápad podpořil za dobu svého působení více než 500 projektů v Ústeckém a Karlovarském kraji 19,4 miliardy korun.

"Částka 13,9 miliardy korun odpovídá sumě, kterou byly podpořeny projekty od počátku fungování ROP po pozastavení jeho činnosti kvůli podezření z korupce," řekl Pipal. Reálně začal ROP Severozápad projekty podporovat v roce 2008, pozastaven byl o čtyři roky později. Že by vznikla škoda, ale Pipal odmítá.

Související

Soud, ilustrační foto

Podvody v ROP Severozápad? Případ Koudy a Kušnierze se spojí s velkou kauzou

Ústecký krajský soud dnes vrátil věc bývalého náměstka hejtmana Pavla Koudy a bývalého ředitele úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petra Kušnierze v případu ROP Severozápad státnímu zástupci. Obžaloba se týkala machinací s dotacemi EU v Ústeckém a Karlovarském kraji. Proti oběma mužů bylo zahájeno trestní stíhání v jiné věci.
Bývalý starosta Chomutova Novák se měl podle tamějšího okresního soudu hlásit ve věznici v Praze na Pankráci 6. prosince, jenže místo toho ve stejný den přijel do teplické nemocnice, kde ho údajně hospitalizovali.

Německo vydalo exsenátora Nováka do ČR, bude stíhaný na svobodě

Berlín/Praha - Alexandr Novák byl ve středu po deseti měsících v německé vazbě předán do rukou českých úřadů. Bývalý senátor, který má německé občanství, v Česku čelí obvinění z manipulace při rozdělování evropských dotací. Novák už zaplatil kauci 16 milionů, bude stíhán na svobodě.

Více souvisejících

kauza rop severozápad ústí nad labem CZK

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 46 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy