Obviněný starosta Chebu za ČSSD odstoupit nehodlá, v kauze ROP podá stížnost

Cheb - Starosta Chebu Petr Navrátil (zvolen za ČSSD), který byl obviněn v kauze ROP Severozápad, nehodlá odstoupit z funkce, jak ho vyzvala opozice. Na žádost třetiny zastupitelů ale svolá na 12. ledna mimořádné jednání zastupitelstva k problematice jeho obvinění a dalšího setrvání v čele města. Řekl to dnes novinářům. Dodal, že prostřednictvím svého právníka podal stížnost proti zahájení trestního stíhání. Městská koalice ČSSD, KSČM a ANO Navrátila ve funkci zřejmě podrží, zjistila ČTK.

"Státní zastupitelství ničí kariéry a životy lidí obviněními, která se často ukazují jako nepodložená. Hanbu tímto způsobenou již tito lidé nemají šanci ze sebe smýt. Ve stejné situaci jsem se ocitnul i já. Přestože se cítím naprosto nevinný, už na mé osobě navždy ulpí stín pochybností," uvedl Navrátil.

Podle místostarosty Zdeňka Hrkala (ANO) stále platí koaliční smlouva. "Ctíme presumpci neviny. Není důvod koaliční smlouvu měnit," řekl dnes novinářům.

Pro krajskou organizace ANO je ale obvinění starosty Chebu nadále závažným problémem. "Hnutí ANO respektuje koaliční smlouvu, ale ČSSD by měla podniknout kroky, aby nedošlo k poškození dobrého jména města Chebu v souvislosti se jmény politiků, kteří figurují jako obvinění v kauze ROP Severozápad," uvedl krajský předseda ANO Martin Hurajčík.

K odstoupení vyzvala Navrátila opozice. Podle Václava Jakla (Svobodní), který sám býval starostou Chebu, Navrátilovo setrvání ve funkci pověsti města škodí. V opozici jsou v třicetičlenném chebském zastupitelstvu Strana svobodných občanů, Volba pro město a ALTERNATIVA, Koalice pro Cheb a Sdružení ODS a nezávislých kandidátů. To však částečně s koalicí spolupracuje.

Psali jsme: Obvinění v ROP Severozápad mají zablokované účty, Vaňhová musí pro důchod na přepážku Arno Fišera obviněný v ROP Severozápad ukončil členství v ČSSD  

Navrátil byl obviněn spolu s dalšími 23 lidmi kvůli údajné manipulaci s projekty v Regionálním operačním programu Severozápad. Kvůli obvinění již dřív pozastavil své členství v ČSSD.

Z Karlovarského kraje byli z poškozování zájmů Evropské unie obviněni i bývalý zastupující ředitel úřadu regionální rady Jiří Červinka a z politiků pak dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD). Mezi obviněnými jsou také například bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, která stejně jako Navrátil pozastavila členství v ČSSD. Dalšími obviněnými jsou mimo jiné bývalí vlivní členové ODS, někdejší senátor Alexandr Novák a podnikatel Daniel Ježek.

Související

Soud, ilustrační foto

Podvody v ROP Severozápad? Případ Koudy a Kušnierze se spojí s velkou kauzou

Ústecký krajský soud dnes vrátil věc bývalého náměstka hejtmana Pavla Koudy a bývalého ředitele úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petra Kušnierze v případu ROP Severozápad státnímu zástupci. Obžaloba se týkala machinací s dotacemi EU v Ústeckém a Karlovarském kraji. Proti oběma mužů bylo zahájeno trestní stíhání v jiné věci.
Bývalý starosta Chomutova Novák se měl podle tamějšího okresního soudu hlásit ve věznici v Praze na Pankráci 6. prosince, jenže místo toho ve stejný den přijel do teplické nemocnice, kde ho údajně hospitalizovali.

Německo vydalo exsenátora Nováka do ČR, bude stíhaný na svobodě

Berlín/Praha - Alexandr Novák byl ve středu po deseti měsících v německé vazbě předán do rukou českých úřadů. Bývalý senátor, který má německé občanství, v Česku čelí obvinění z manipulace při rozdělování evropských dotací. Novák už zaplatil kauci 16 milionů, bude stíhán na svobodě.

Více souvisejících

kauza rop severozápad Petr Navrátil (starosta Chebu) ČSSD

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy