Poslankyně Nytrová končí v ČSSD, strana je prý prolezlá korupcí

Praha - Poslankyně Pavlína Nytrová vystoupila k polovině loňského prosince z ČSSD. Uvedla to v prohlášení zaslaném ČTK. K odchodu vedlo Nytrovou fungování strany, která je podle ní prolezlá politickou korupcí od okresní až po celostátní úroveň. Poslankyně na sebe nejvíc upozornila loni v létě při debatě o novele o registrovaném partnerství, kdy mimo jiné řekla, že se homosexuálové budou snažit legalizovat sex s dětmi. Poslankyní chce zůstat až do voleb.

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že rozhodnutí poslankyně je důsledkem jejího dlouhodobého sporu s organizací ČSSD v okrese Frýdek-Místek. Nytrová podle něj bude nadále podporovat politiku sociální demokracie ve Sněmovně. "Z pohledu síly poslaneckého klubu nebo stability vlády toto její rozhodnutí nemá žádný vliv," řekl Sobotka v České televizi. Slova poslankyně o korupci v ČSSD nekomentoval.

"Já to beru na vědomí," uvedl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. ČTK řekl, že pokud bude poslankyně jednat v souladu se závěry klubu, nevidí důvod k jejímu odchodu z něj. "Druhá věc jsou její ostrá vyjádření. Pokud by to takhle pokračovalo, tak bych měl problém s ní takto spolupracovat," uvedl. O svých podezřeních by Nytrová podle Sklenáka měla informovat policii, nebo s podobnými prohlášeními přestat. Předseda rozpočtového výboru Václav Votava by považoval za slušnost, kdyby o svém rozhodnutí informovala napřed ostatní poslance.

Nytrová v prohlášení uvedla, že o svém kroku dnes informovala předsedu strany a premiéra Bohuslava Sobotku. "Hlavním důvodem jsou podivné způsoby, styl a nekalé praktiky, které v posledních letech bují v sociální demokracii," napsala. Ve straně je podle ní politická korupce na všech úrovních. Projevuje se například "trafikami" i podporou lidí, kteří v zastupitelstvech hlasují často v neprospěch voličů, vysvětlila. Vyjádření ČSSD ČTK zjišťuje.

Poslankyně v prohlášení upozornila na několik problémů ve Frýdku-Místku, kde chtělo podle ní vedení města prosadit neveřejné tajné hlasování zastupitelstva či účelově vznikají placené pozice předsedů výborů. Na celostátní úrovni podle ní uzavírají ministerstva poradenské smlouvy se členy ČSSD a spřízněnými osobami a vyplácejí se tak peníze za práci, kterou mohou odvést zaměstnanci resortů.

Psali jsme: Další rána pro kontroverzní poslankyni, které mluvila o legalizaci sexu s dětmi? Toto jí vzkazují její kolegové  

"Přesto, že jsem na popsané nešvary několik let opakovaně poukazovala, situace ve straně se nezměnila. Nekalé praktiky ji stále poškozují, ztrácí své voliče a pomalu a jistě se řítí na samotné politické dno," uvedla Nytrová.

Poslankyně se v loni přes Sobotkovu výzvu za svá slova o homosexuálech neomluvila. Novinářům řekla, že její formulace sice byla tvrdá, ale že si za ní stojí. Uvedla, že chtěla upozornit na ohrožení tradiční rodiny. Zvýšený výskyt pedofilie a drogových a alkoholových závislostí u homosexuálů podle ní prokazují studie.

Odchody ze stran se v tomto funkčním období Sněmovny týkaly hlavně Úsvitu, který po vnitřním rozkolu opustil i zakladatel Tomio Okamura a založil seskupení Svoboda a přímá demokracie. Z Úsvitu odešli i Jaroslav Holík, Radim Fiala či Petr Adam, v jeho poslaneckém klubu nejsou už ani Milan Šarapatka a Karel Pražák. Karel Fiedler zamířil do hnutí Řád národa - Vlastenecká unie.

Klub ODS v lednu 2014 opustil bývalý místopředseda strany Jiří Pospíšil, který později odešel i ze Sněmovny, neboť byl zvolen do Evropského parlamentu na kandidátce TOP 09. Loni v létě opustila ANO poslankyně Kristýna Zelienková, Karel Tureček v polovině roku 2015 zase odešel z TOP 09 a loni v dubnu vstoupil do klubu poslanců ANO.

Související

Pavlína Nytrová

ROZHOVOR: ČSSD má problémy a neumí si s nimi poradit. O odchodu přemýšlejí i další lidé, říká pro EZ poslankyně Nytrová

ROZHOVOR - Poslankyně Pavlína Nytrová tento týden oznámila, že k 15. prosinci opustila řady sociální demokracie. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že rozhodnutí poslankyně je důsledkem jejího dlouhodobého sporu s organizací ČSSD v okrese Frýdek-Místek. To politička potvrdila v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz. Podle ní ve straně bují nekalé praktiky a politická korupce.
38. sjezd České strany sociálně demokratické

Známá poslankyně ČSSD se postavila proti Sobotkovi. Tato drsná slova si premiér za rámeček nedá

Praha – Sociální demokracie v krajských volbách ztratila, v celkovém součtu se umístila až druhá za hnutím ANO. Premiér Bohuslav Sobotka mluví o tom, že volební výsledky ČSSD ovlivnilo hlavně to, že sociální demokracie byla v čele mnoha krajů už osm let. V regionech podle něj rozhodovaly především osobnosti tamních kandidátů a jejich pověst. Z výsledků proto nehodlá vyvozovat osobní zodpovědnost. Proti Sobotkovi se však postavila jeho stranická kolegyně a poslankyně Pavlína Nytrová, která slovy kritiky rozhodně nešetří.

Více souvisejících

Pavlína Nytrová (ČSSD) ČSSD

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy