Schapiro dnes končí ve funkci velvyslance USA v Česku: Díky moc všem, vzkázal

Praha - Andrew Schapiro dnes končí své působení ve funkci velvyslance USA v České republice. Post opouští v den inaugurace nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Velvyslanectví dnes na twitteru zveřejnilo Schapirovo rozloučení, ve kterém vzpomíná na čas strávený v Česku a děkuje všem za vzkazy zaslané jemu a jeho rodině.

"Navždy budeme vzpomínat na čas strávený v této úžasné zemi," řekl Schapiro v rozloučení, které zakončil česky "Díky moc všem!".

Schapiro není kariérním diplomatem, na misi v Praze ho vyslal Trumpův předchůdce Barack Obama jako svého politického velvyslance. Právě kvůli své vazbě na Obamu Schapiro při střídání prezidentů podal rezignaci, jak je v americké politice zvykem.

Po Schapirovi ambasádu dočasně povede současná zástupkyně velvyslance Kelly Adamsová-Smithová. O tom, kdo a kdy ho v roli velvyslance nahradí, zatím není jasno. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nedávno prohlásil, že je možné, že místo velvyslance zůstane neobsazené poměrně dlouho vzhledem k tomu, že s nástupem Trumpa končí všichni Obamovi političtí velvyslanci, tedy přibližně třetina amerického diplomatického sboru.

Psali jsme: Desítky lidí se symbolicky rozloučily s velvyslancem USA Schapirem Schapiro ocenil české dobrovolníky, pomáhali uprchlíkům na balkánské trase Schapiro uklidňuje: Nedojde k oslabení vztahů USA s Českem, nebojí se ani o NATO Česko je pro USA důležité? Schapiro něco naznačil... Má s námi Západ velké plány?  

Schapiro vedl ambasádu dva a půl roku, během kterých se několikrát dostal do sporu s prezidentem Milošem Zemanem. Poprvé se střetli kvůli tomu, že americký velvyslanec označil za "poněkud prekérní", když se Zeman chystal do Moskvy na vojenskou přehlídku k oslavám výročí konce druhé světové války. Většina evropských státníků účast odmítla kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny. Zeman Schapirovi vzkázal, že má zavřené dveře na Hrad, velvyslanec se tam však při oficiálních příležitostech později objevoval.

Český prezident také považoval za pokrytecké, když Schapiro společně s dalšími velvyslanci propagoval v Česku boj proti korupci. Amerického velvyslance, údajně kvůli chybě protokolu, zkritizoval i za to, že se nezúčastnil hradních oslav 28. října. Schapiro však na Hradě byl.

Původní profesí právník Schapiro přišel do Česka díky vazbě na Obamu a také rodinné historii. Jeho matka Raya Czerner Schapirová pochází z Prahy, odkud v roce 1939 uprchla jako malá před nacisty.

Po návratu do Spojených států se Schapiro zřejmě vrátí k právnické praxi. Během následujícího půl roku se ale bude poměrně často objevovat také v Praze. Do konce školního roku tu totiž zůstane jeho žena a dvě děti.

Související

Steve King

Zeman přijal na Hradě velvyslance USA Kinga, Ovčáček fotku okomentoval

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes na Hradě přijal amerického velvyslance Stephena Kinga. Zabývali se ekonomickou spoluprací obou zemí a mluvili také o 100. výročí založení Československa, uvedl po schůzce mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Dodal, že prezident s Kingem vedli přátelský rozhovor a velvyslanec má dveře na Hrad vždy otevřené.

Více souvisejících

Andrew Schapiro Velvyslanectví: USA Česká republika

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy