ANKETA: Trump může vyvolat hospodářskou krizi, měl by se probudit. Patetická řeč, zvětšuje chaos, tvrdí politici

ANKETA – Ve svém prvním projevu po složení přísahy Donald Trump mluvil o domácích otázkách, boji proti terorismu, ale otevřel i témata mezinárodní. Našich politiků jsme se zeptali, zda je v řeči něco překvapilo.

„Překvapil mě, že ve své velkohubé politice pokračuje i po volbách. Kampaň skončila a i Donald Trump by se měl probudit do reality a zjistit, zda svými vyjádřeními neničí dlouho budované vztahy a nepoškozuje USA u svých partnerů,“ myslí si europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Mě nepřekvapil. Populisticky opět dával nereálné sliby, může vyvolat ještě větší frustraci. Jeho izolacionistické záměry mohou vyvolat hospodářskou krizi," varuje pro EuroZprávy.cz poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Psali jsme: Trumpův projev: Počínaje dneškem bude Amerika vždy na prvním místě. Moc se vrací do rukou lidu Z Trumpa je prezident. A už je tu reakce z Hradu  

„Byl to promyšlený a sebevědomý projev prezidenta země, která je globální mocností. Byl to vzkaz občanům USA, kteří očekávají změny. Z projevu nebyly cítit nepřiměřené vzkazy jiným. S očekáváním a nadějí jsem si projev vyslechl a nemám, co bych kritizoval,“ řekl nám poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Trump měl výborný projev. Mluvil jasně a rozhodně. Mezi byrokratickými politiky to muselo způsobit paniku, protože jim dosavadní stav systému vyhovoval. A řekl to správně.. dnes se vrací vláda zpět lidem. Stejně tak je důležité si uvědomit realitu, že svět se mění. V Americe, ale i v Evropě. Lidé mají plné zuby byrokratů v Bruselu. Mají dost planých a prázdných vět. Zastávám názor, že politik musí vždy prosazovat zájmy svého státu. A to dnes Trump slíbil, že bude dělat,“ okomentoval Trumpovu řeč pro EuroZprávy.cz místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

„Patetický projev s cílem emočně strhnout, to nemůže překvapit. Ale obsahem nic moc. Ukazuje se, že potřebných změn se zřejmě nedočkáme. Slibovat, že se vrací moc lidu, a obklopit se bankéři, zbrojaři a naftaři, je smutný důkaz populismu. Amerika má být první, protože to chce Bůh? Doufejme, že to není avizo oslabení ani oživení hegemonismu ani sekularismu – jako když vyhrožuje zrušit Obamacare. S novým „nájemníkem“ Bílém domě musíme diplomaticky vycházet. Jen se obávám, aby v geopolitice nezvýšil chaos tím, že nechápe, že byznys je něco jiného než řídit stát,“ řekl naší redakci místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Donald Trump, alespoň podle jeho dosavadních prohlášení, musí být opravdu noční můrou pro tzv. tradiční politiky a strany, a docela si dovedu představit, že naší pražské kavárně při jeho slovech hořkne v kávě smetana. Vzhledem k jeho dřívějším proslovům obecně neřekl nic překvapivého ani zásadního. Zásadní je však to, že názory o tom, že politici se odvrátili od lidí a hledí si více zájmů domnělých "elit" než potřeb vlastních občanů, říká už jako Americký prezident, a to už přece mnohem větší váhu má. Jistě to už před ním řeklo mnoho protestních politiků, politologů, sociologů, a i lidí v hospodě u piva. Z úst Amerického prezidenta to má však, samozřejmě, mnohem větší váhu a význam. Tak, jak naši voliči "vynesli" do Sněmovny Babišovo protestní hnutí ANO a (dnes už bohužel zkrachovalý) protestní Úsvit, tak i američtí voliči a volitelé vynesli k prezidentskému postu vlastně protestního prezidenta Trumpa. Ano, politiku je třeba více zpátky obrátit k lidem, k občanům země. V USA, u nás, i kdekoliv jinde. Zbývá již jen poslední, a to ale velmi podstatná maličkost : aby D.Trump své vize o návratu politiky vstříc lidem,  dokázal i naplnit a realizovat. Věřím a doufám, že se mu to podaří, a to i v našem zájmu. S nějakým zásadnějším hodnocením D. Trumpa si však počkejme na pozdější dobu. Chytřejší budeme tak za čtvrt roku, zásadnější soudy bude lépe vynášet tak aspoň po roce," uvedl pro EuroZprávy.cz nezařazený poslanec Karel Fiedler.

Související

Více souvisejících

Donald Trump anketa

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 48 minutami

Aktualizováno před 56 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy