Zelení zvolili stínovou vládu, mají první partnery pro sněmovní volby

Hradec Králové - Sjezd Strany zelených, který se o víkendu konal v Hradci Králové, zvolil stínovou vládu. Strana má nové logo a v podzimních volbách do Sněmovny bude usilovat o hlasy voličů s hnutím Změna a členy zaniklého Hnutí Zelení.

"Současná vláda potřebuje odbornou i politickou oponenturu, protože se jí nedostává ze strany opozice," řekl dnes novinářům předseda strany Matěj Stropnický.

Kromě expředsedkyně strany Jany Drápalové, která má v gesci životní prostředí, hradecký sjezd zvolil kunsthistoričku Milenu Partlovou stínovou ministryní kultury. Podnikatel Jiří Hlavenka má na starosti průmysl a obchod. Bývalá ředitelka odboru kontroly Ředitelství silnic a dálnic Milena Pošvářová se bude zabývat dopravou, Tomáš Nožička bude stínovým ministrem práce a sociálních věcí.

Zahraničí připadlo starostovi Prahy 4 Petru Štěpánkovi, který byl v týmu vyjednávačů o vstupu Česka do EU. Stínovou ministryní financí je Jana Johanisová a ministrem zdravotnictví Jan Trnka. Bývalý liberecký primátor Jan Korytář, který reprezentuje Hnutí Změna, je stínovým ministrem pro místní rozvoj.

Strana zároveň proměnila své logo. Je jím velké písmeno Z v zeleném provedení, které má symbolizovat Zelené, změnu a zemi.

Psali jsme: Strana zelených zavrhla zkratku SZ, zavádí známější označení  

"Strana je velmi jednotná. Podařilo se ji spojit s odštěpenými hnutími," uvedl Stropnický. Hnutí Zelení se v minulosti od strany oddělilo a nyní zaniklo, aby obnovilo spolupráci se Stranou zelených. Hnutí Změna je úspěšné v Libereckém kraji.

"Navážeme na spolupráci, která se Stranou zelených dlouhodobě probíhá. Dvakrát jsme vyhráli komunální volby, uspěli jsme v krajských volbách a doufám, že uspějeme i do Poslanecké sněmovny," řekl Korytář.

O víkendu straníci nastínili hlavní vyjednávací půdorys pro případné partnery. Podle zelených je ohrožen liberální stát, protože hnutí ANO propojilo ekonomickou a politickou moc. Česká republika zároveň zaostává ve vzdělání a mzdami za okolním světem. Konkurenční doložka Česka skrze levnou práci by podle zelených měla přestat být vládní strategií.

Program strany se odvíjí podle principu ekologické daňové reformy. Velké firmy, které těží neobnovitelné zdroje, by měly mít vyšší daně. Naopak podporu by měly dostat formy podnikání, které přinášejí inovace a nezatěžují životní prostředí. Prioritou zelených je například železniční vysokorychlostní trať mezi Prahou a Brnem, bezplatná právní pomoc pro lidi s nízkými příjmy, ochrana soukromí na internetu, ukončení vývozu zbraní do zemí s nedemokratickým režimem nebo zákon o sociálním bydlení, který by mladým lidem nabídl domov místo sociálních dávek.

Do dlouhodobého programu zelení zařadili i aktivní volební právo od 16 let, omezení poslanecké imunity, která by platila jen na výroky a hlasování ve Sněmovně, legalizaci squattingu či možnost manželství osob stejného pohlaví.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Matěj Stropnický

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 9 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Víkendové počasí: Teplejší bude neděle, vyplývá z předpovědi

Přes dvacet stupňů vyšplhají nejvyšší teploty během nadcházejícího víkendu. Teplejším z volných dní bude neděle, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima o víkendu překročí dvacítku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy