Zieleniec vidí deklaraci jako svůj hlavní počin: Narovnání vztahů s Německem nebylo automatické

Praha - Exministr zahraničí Josef Zieleniec považuje Česko-německou deklaraci, která byla podepsána před 20 lety, za nejvýznamnější výsledek své práce v úřadu. Zieleniec šéfoval české diplomacii v letech 1993 - 1997.

"Těch věcí bylo hodně. Nasměrovat zemi na evropskou integraci, vstup do Severoatlantické aliance. Ale to jsou věci, které zcela přirozeně vycházely z toho, co se tady stalo v listopadu 1989. Jasně, bylo kolem toho mnoho práce, ale tímto směrem se pohybovaly dějiny," řekl dnes Zieleniec v Praze na konferenci.

U česko-německých vztahů přirozená snaha o sblížení podle Zieleniece chyběla. "Česko-německé vztahy byly komunistickým režimem využívány k tomu udržet nás za železnou oponou, vysvětlit nám, že není jiné varianty než komunismus a komunistický blok. Že jinak padneme za oběť německým ambicím," řekl Zieleniec.

Psali jsme: Česko-německá deklarace vytvořila důvěru. Skvělé vztahy ale nejsou samozřejmost, vypíchl Sobotka  

Tyto obavy byly podle něj natolik zakotveny v myslích Čechů, že při jednání o deklaraci část českých médií často mluvila o ohrožení české identity. To byl také důvod, proč se rokování vedla převážně utajeně.

Zieleniec také podotkl, že mu jeho německý kolega Klaus Kinkel při jednáních několikrát opakoval, že pro vytvoření formátu pro česko-německé vztahy není možné vytvořit právní dokument, protože právní názory obou zemí na události z minulosti se rozcházejí. I proto byla podle Zieleniece zvolena forma politické deklarace.

Související

Josef Zieleniec

Josef Zieleniec chce zpět do Senátu, tentokrát za VV

Praha - Do Senátu v podzimních volbách kandiduje za stranu Věci veřejné někdejší ministr zahraničí Josef Zieleniec (64). Nepatří mezi politické nováčky, byl spoluzakladatelem ODS, byl nezávislým senátorem a europoslancem za SNK-ED.

Více souvisejících

Josef Zieleniec Česko-německá deklarace ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy