Pokusili se mě vydírat, přiznal Michal Hašek. A pak přidal další nálož

Brno – Někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek v rozhovoru pro Blesk.cz zveřejnil některé nové informace, které se týkají jeho osoby. Uvedl například, že se jej před volbami někdo pokusil vydírat.

Po odchodu z křesla hejtmana Jihomoravského kraje Hašek zamířil do advokacie. Jak přiznává, je to velká změna. „Od roku 2002 jsem byl v politických funkcích na nejvyšší úrovni. Opustil jsem vrcholovou politiku po 15 letech. Přechod do soukromé sféry pro mě byl tedy něčím novým,“ přiznává pro Blesk.cz Hašek. Práce v advokátní kanceláři jej prý pohltila, přesto má teď také hodně času na svou rodinu.

Výsledek ČSSD v krajských volbách hodnotí jednoznačně jako prohru. Strana skončila třetí za hnutím ANO a lidovci. „Pomohl jsem vyjednat koalici a prakticky z těch nejvyšších pozic ve vedení kraje jsem odešel. I já jsem přispěl některými chybami k tomuto výsledku,“ vysvětluje Hašek. Sociální demokracii chce dál pomáhat, zároveň ale nechce kandidovat na žádnou volenou funkci na sjezdu své strany ani do Poslanecké sněmovny.

Sociální demokraté se sejdou v Brně, post předsedy bude obhajovat Bohuslav Sobotka. Prvním místopředsedou chce být Milan Chovanec a také Jeroným Tejc, kteří byli v roce 2013 oba za prezidentem v Lánech. Právě k i k této kauze se Hašek vrátil. „Chybou nebylo jet konzultovat věci za prezidentem republiky, notabene bývalým předsedou ČSSD. Chybou a mojí osobní hrubou chybou bylo v televizi tu schůzku popírat,“ přiznává s odstupem času Hašek.

Psali jsme: Hašek už není hejtman, ale netruchlí. Dnes se pochlubil, kde pracuje Merkelová do Evropy přivedla tisíce ha*zlů. Pohybují se i kolem našich hranic. Hašek spustil ostrou kanonádu  

Zatímco on se stal jen řadovým zastupitelem, z Milana Chovance se stal ministr vnitra. „Kolega Chovanec, kdybych to měl říct policejním žargonem, zjevně splnil svoji oznamovací povinnost, na rozdíl od ostatních účastníků lánské schůzky,“ říká Hašek.

Pozastavil se také u další kontroverzní kauzy spojené s jeho neexistující mluvčí Lucií Proutníkovou. „Byla to pseudoaféra. Jsem rád, že se jí zabývá policie, neboť se oddělí zrno od plev. Došlo totiž tehdy i k pokusu o vydírání. Podal jsem trestní oznámení a dosud to policie šetří,“ oznámil vůbec poprvé Hašek.

Podle médií je Proutníková fiktivní osoba. „Já si myslím, že to byl někdo z okruhu paní Jany Mrencové, ale to by měla vysvětlit ona. Její agentura pro kraj pracovala. Prakticky dodávala PR služby, mediální poradenství, semináře, mediální tréninky. Myslím si, že ten problém byl v tom, že někdo chtěl Mrencovou použít jako klacek na Haška a na sociální demokracii,“ myslí si sociální demokrat.

Nebyla to prý ale jediná negativní kampaň, která výsledek ČSSD negativně ovlivnila. „To, co se ještě negativně na volebním výsledku podepsalo, byla protikampaň podnikatele Radima Jančury poslední týden před volbami. Pan Jančura oblepil nelegálně Jihomoravský kraj plakáty a billboardy, použil moji fotografii, ke které neměl autorská práva,“ dodal Hašek s tím, že dokonce zvažuje podání žaloby.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.

Více souvisejících

Michal Hašek Jana Mrencová (lobbistka) ČSSD

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy